Živa knjižnica u Rijeci – priče s margine pobudile veliki interes građana

U prostorima Narodne čitaonice u Rijeci, u srijedu 21. listopada 2015., održano je događanje Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama. Tim povodom građani Rijeke imali su priliku određeno vrijeme provesti s pripadnicima i pripadnicima manjinskih i ranjivih skupina te se pobliže upoznati s njihovim problemima, načinom života i izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju.

Narodna čitaonica je u srijedu 21. listopada 2015. na nekoliko sati postala živa knjižnica. Ova knjižnica funkcionirala je poput svake druge knjižnice – građani su dolazili u knjižnicu u kojoj su izradili svoje članske iskaznice te su iz kataloga birali knjige koje žele pročitati. Jedina razlika bila je u tome što su knjige ovaj put bile ljudi, a priče koje su građani „čitali“ su stvarne priče iz života njihovih sugovornika.

U polusatnim razgovorima, čitatelji su imali prilike voditi dijalog s ljudima koje do tada možda nikad nisu imali priliku upoznati. Na policama knjižnice našlo se dv22anaest živih knjiga, među kojima su bili pripadnici seksualnih manjina, osobe s invaliditetom, pripadnici nacionalnih manjina, socijalno ugrožene osobe te migranti iz Nigerije i Sirije. Građani su pokazali veliki interes za „čitanjem“, a posebno vrijedi istaknuti kako su u događanju sudjelovali pripadnici svih generacija, koji su s oduševljenjem prihvatili ovu metodu te su strpljivo, i po pola sata, čekali u redu za knjige.

Metoda žive knjižnice potječe iz Danske, a njezin je cilj borba s predrasudama i stereotipima te suzbijanje diskriminacije prema manjinskim skupinama u društvu. U srži žive knjižnice nalazi se osobni kontakt, odnosno mogućnost samostalnog formiranja mišljenja te prevladavanje postojećih predrasuda, koje često proizlaze iz neznanja. U riječkoj živoj knjižnici posjetitelji su tako dobili priliku da saznaju nešto više o tome što je tran23srodnost ili panseksualnost; kakav je život beskućnice u Rijeci; kako sanjaju slijepe osobe; kako teče postupak dobivanja azila u Hrvatskoj; što je mišićna distrofija; kako Romi prolaze na natječajima za posao i još mnogo drugih detalja i situacija iz života ljudi koji se iz različitih razloga nalaze na margini društva i čije priče čujemo rijetko ili nikada. Da je to posve neopravdano pokazao je i veliki broj posjetitelja ovog događanja, koji je uvelike nadmašio kapacitet žive knjižnice, što je svakako poticaj za organizaciju većeg broja ovakvih i sličnih događanja.

Foto galeriju možete pogledati ovdje.