Zašto glasati za akciju FemWiki – Enciklopedija žena?

Najveća online enciklopedija teži okupljanju različitih stajališta – autora i autorica i njihovih iskustava u cilju zajedničkog kreiranja baze znanja te osiguravanje slobodnog pristupa toj bazi svakom pojedincu i pojedinki. No je li tome zaista tako?

Na udaru kritičara koji Wikipediji zamjeraju velik raskorak u zastupanju  različitih  perspektiva, urednici i aktivisti pokušavaju riješiti korijen problema pozivajući žene da se uključe u pisanje članaka na Wikipediji.

Naime, rezultati studije, koju je 2011.g. provela zaklada Wikimedija, pokazali su da oko 91% urednika članaka na Wikipediji čine – muškarci! Takva statistika potvrđuje da je neravnoteža zastupljenosti različitih perspektiva na Wikipediji alarmantna te da članci obiluju predrasudama autora koji ih kreiraju –u prosjeku su to informatički pismeni,visoko obrazovani muškarci iz razvijenih zemljama sjeverne hemisfere.
Jedan od ekstremnih primjera je objava sa popisom pornografskih glumica od 1950-ih godina do danas koji je više od tri puta duži od onog istaknutih žena pripadnica američkih starosjedilačkih naroda, a duži je i od ukupnog (!) broja svih popisanih imena na listama pjesnikinja i listama sportašica!

Neke provedene studije ističu da, od 150 najčešće korištenih diskriminatornih riječi u člancima o ženama, njih 23 do 32 posto spada u kontekst obitelji, intimnih odnosa, i roda dok je u slučaju članaka o muškarcima taj postotak gotovo zanemarivih 0 do 4 posto!

S druge strane, objavljivanje je proces tijekom kojeg, da bi članak bio i ostao objavljen na stranicama Wikipedije, mora biti ocijenjen kao relevantan i pouzdan na temelju broja različitih referenci i njihove objektivne pouzdanosti. Uzmemo li u obzir da su ženska postignuća tijekom povijesti sustavno zanemarivana, pripisivana muškarcima ili degradirana,  da ženske ličnosti nisu dobivale priznanje, pažnju i bile prepoznatljive kao muškarci, jasno je da je količina referenci u tim slučajevima znatno skromnija. Posljedica je, najčešće, brisanje članaka o istaknutim ženskim ličnostima ili, u najboljem slučaju, ulaganje znatnih dodatnih napora kako bi se dokazala njihova relevantnost. Na taj način se povijest nepostojanja ženskih iskustava, perspektive i dostignuća ponavlja i opetovano “potvrđuje” i u digitalnom obliku.

Wikipedija na hrvatskom jeziku, nažalost, prati globalne statistike. Ključ promjene je povećanje broja autorica i urednica članaka. Akcijom FemWiki – Enciklopedija žena želimo započeti tu promjenu i trebamo vaš glas, podržite nas na: http://www.civilnodrustvo-istra.hr/projekti-glasovanje/