Radioaktivna – nova radijska emisija o rodnoj ravnopravnosti

Udruga PaRiter poziva te na otvoreno snimanje prve radijske emisije o ravnopravnosti spolova – Radioaktivne, koja će se održati u caffeu Dnevni boravak u Rijeci, u srijedu, 14. rujna u 17.00 sati. O ženskim kvotama na izbornim listama za parlamentarne izbore s voditeljicom emisije, Marinellom Matejčić, razgovarat će dr. sc. Sanja Barić i Sandra Krpan, saborska zastupnica. Emisija će biti emitirana na Radio Korzu 19. rujna u 15.15 sati, što će postati i redovan termin ponedjeljkom za razgovore o rodnoj ravnopravnosti na valovima ove radio postaje.

Prva radio emisija bit će orijentirana na trenutno najvažniju temu u društvu: izbore, odnosno žene na listama. Bez ravnopravnog sudjelovanja muškaraca i žena u procesima donošenja odluka u javnom i političkom životu nema moderne demokracije. Ponekad nam je teško i zamisliti kroz što su sve morale prolaziti naše prethodnice u proteklih dvjesto godina boreći se za svoja ženska i ljudska prava.

Žene u Jugoslaviji pravo glasa dobile su 1945. godine, dok su u Švicarskoj žene, na federalnoj razini, bile u mogućnosti glasati tek 1971 godine. Već 1946. godine u Parlament Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije je, prvi put u povijesti, uz 170 zastupnika, izabrano i 6 zastupnica. Od tada, sporo i relativno učinkovito žene dolaze na pozicije političke moći i zauzimaju sve više prostora, koji im punim pravom pripada na svim razinama političke vlasti

Nedovoljan broj žena u parlamentima očit je u gotovo svim zemljama. Kako bi se povećao broj političarki na pozicijama moći, Hrvatska je 2008. godine Zakonom o ravnopravnosti spolova uvela kvote od najmanje 40 posto za tzv. podzastupljeni spol. Puna promjena tih kvota, uključujući i moguće kazne za one stranke koje se toga ne pridržavaju odgođena je za “treće redovne izbore od stupanja zakona na snagu”. Ovi izbori su bila prva prilika da političke stranke osjete posljedice nepoštivanja Zakona o ravnopravnosti spolova i Izbornog zakona u financijskom smislu.

Dođite i poslušajte o primjerima dobre prakse, jesu li kvote jedini i ispravan način za ujednačavanje broja žena i muškaraca na listama, gdje su žene na ovim izvanrednim izborima, te kako na sve to gledaju jedna akademkinja i jedna političarka – dođite u Dnevni boravak u srijedu i poslušajte uživo ili na Radio Korzu u ponedjeljak, 19. rujna u 15:15 sati!

Emisije su dostupne i na zahtjev na Mixcloudu.