Započeo je projekt Rodno osviješteno novinarstvo: Nagrada za novinarku godine na razini Primorsko – goranske županije PLUS prilika za volontiranje!

S izuzetnim zadovoljstvom obavještavamo sve naše pratiteljice i pratitelje da smo započele s provedbom projekta “Rodno osviješteno novinarstvo: Nagrada za novinarku godine na razini Primorsko – goranske županije”.

Nagradu ćemo dodijeliti krajem godine, a dodijelit će ju konzorcij sastavljen od stručnjakinja iz domene rodne ravnopravnosti i volontera/ki koje će proći kroz edukaciju o medijskoj pismenosti i rodnoj ravnopravnosti, te će uz podršku sudjelovati u procesu odabira. Građanstvo ćemo pozvati da nominiraju novinarke iz PGŽ-a.

Zašto baš novinarka godine, a ne novinar? Koristimo rodno osjetljivi jezik, ali želimo podržati i novinarke s obzirom na to da je novinarstvo nerijetko prožeto rodnom diskriminacijom i seksizmom. Naime, i novinarke često trpe patrijarhalne obrasce ponašanja u svojim redakcijama i od strane čitateljstva, a mi smatramo kako je izuzetno važno da jedna drugu osnažujemo.

Stoga ćemo, u suradnji s kolegicama iz SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, kao i s volonterima/kama, provesti postupak procjene kako bi utvrdile koja je novinarka ove godine doprinijela poboljšanju pozicija žena.

Projekt sufinancira Primorsko-goranska županija s 5000 kuna. Nagradu dodjeljujemo krajem godine, a projekt traje od 1. lipnja 2022. godine, do 31. prosinca 2022. godine.

Ako si mlada osoba do 30 godina i zainteresirana si za sudjelovanje u projektu, klik na prijavnicu – u njoj je navedeno sve što volontiranje nosi i koliko je vremensko opterećernje.