Projekt “Prostori promjene” predstavljen Odboru za ravnopravnost spolova Grada Rijeke

Udruga PaRiter kao jedna od predstavnica mreže „4. smjena – nevidljivi rad“, 1. srpnja 2022. predstavila je projekt “Utjecaj javnih politika na kvalitetu obiteljskog i radnog života te na demografsku sliku Hrvatske – prostori promjene” Odboru za ravnopravnost spolova Grada Rijeke.

Osim ciljeva i dosad provedenih aktivnosti projekta, na predstavljanju se raspravljalo o neravnopravnoj raspodjeli kućanskih poslova, a naglasak je bio na kampanji Jutros sam stala koja je zorno prikazala iskustva žena po pitanju kućanskog rada koji se često ne prepoznaje kao pravi rad.

Istraživanja (Klasnić, 2017., Bertek i Dobrotić, 2016.)  pokazuju da kućanske poslove preuzimaju većinom žene, a to utječe na različite sfere njihova života. To je također pokazatelj da naše društvo još uvijek stoji na patrijarhalnim temeljima koji generiraju rodne uloge. Za takvu neravnopravnost ne mogu se kriviti pojedinačno muškarci ili žene, već je na predstavljanju istaknuto da neravnopravnu podjelu kućanskih poslova treba promatrati kao složeni strukturalni problem koji se ne može riješiti kratkoročnim mjerama, nego je potrebno sinergijski djelovati na više razina od tržišta rada pa sve do obrazovanja, a međusektorska suradnja koja je temelj predstavljenog  projekta jedan je od načina koji može rezultirati pozitivnim promjenama.

Jedinice lokalne i regionalne samouprave istaknute su kao one koje su u poziciji iz koje se mogu prepoznati i dati odgovori na potrebe svojih građana i građanki u pogledu usklađivanja privatnog i poslovnog života s obzirom na specifičnosti svake lokalne zajednice. Radi toga je potrebna suradnja civilnog i javnog sektora koji zajedničkim djelovanjem mogu graditi put prema rodnoj ravnopravnosti.

Za kraj, najavljene su aktivnosti koje slijede, primjerice predstavljanje rezultata istraživanja i dijalozi s donositeljima odluka po pitanju usklađivanja privatnog i poslovnog života.

Projekt skraćenog naziva “Prostori promjene” traje 36 mjeseci i provodi se u Gradu Zagrebu i sljedećim županijama: Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Osječko-baranjskoj, Vukovarsko-srijemskoj, Primorsko-goranskoj, Zadarskoj, Splitsko-dalmatinskoj te Istarskoj županiji.

Nositeljica projekta je udruga B.a.B.e., a partneri/ce na projektu su: Sveučilište u Zadru, Grad Novska, Vukovarsko – srijemska županija, Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga ‘HERA’ Križevci – Za zaštitu i promicanje ljudskih prava, Centar za građanske inicijative Poreč, Ženska udruga “IZVOR”, Hrvatska udruga poslovnih žena Krug, Domine – organizacija za promicanje ženskih prava, Prostor rodne i medijske kulture K-Zona te Mreža mladih Hrvatske.

Vrijednost projekta je 3.599.941,69 HRK, od čega se iz državnog proračuna RH financira 15%, a iz Europskog socijalnog fonda 85%. Posrednička tijela su Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali (Europski strukturni i investicijski fondovi u Republici Hrvatskoj u financijskom razdoblju 2014.-2020.).