Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost

Tražimo zainteresirane novinare i novinarke te druge osobe s iskustvom rada u medijima da nam se pridruže na treningu “Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost”. Trening će se održati od 12. do 19. svibnja 2017. u Beogradu u Srbiji.

Cilj projekta je  podići standarde izvještavanja, i to tako da ono postane rodno osjetljivije te povezivanje novinara/ki i organizacijama civilnog društva u zemljama partnera. U projektu će sudjelovati novinari/ke iz Srbije, Estonije, Italije, Češke, Makedonije, Hrvatske i Bugarske te će na treningu steći znanje, vještine i kontakte koji će im olakšati izvještavanje o rodno osjetljivim pitanjima.

Mnoge informacije, pogotovo one vezane uz rodnu jednakost, promociju uspješnih žena i/ili njihovih poslova često nisu dovoljno vidljive u medijima. Mladim ljudima, pogotovo mladim ženama i onima koji pripadaju manjinama ili osjetljivijim skupinama često nije jednostavno doći do  informacija o njihovim vlastitim društvenim skupinama i potencijalnim izmjenama zakona i/ili propisa koji se tiču direktno njih.  Isto tako, mediji su ključni dionik u kreiranju javnog mijenja i radi toga kriva poruka može voditi do kreiranja predrasuda i stereotipa, dok ispravna može pomoći pri borbi protiv diskriminacije.

Ideja za ovaj projekt je došla iz potrebe da se mlade ljude, naročito žene, ohrabri da razmjenjuju mišljenja i iskustva kako koristiti medije kao alat u radu s mladima za teme rodno uvjetovane diskriminacije i marginalizacije te promocije rodne ravnopravnosti.

Projekt će osnažiti sudionike/ce da svoje projekte učine dostupnije i vidljivije javnosti, ali im dati i konkretne primjere na koji način mogu promovirati rodnu jednakost. Uz to, projekt će sudionike/ce osposobiti da budu rodno osjetljivi prema njihovim ciljanim skupinama kroz korištenje različitih medija, s naglaskom na online medije.

PaRiter je partner na Erasmus+ projektu Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost, i to s organizacijama Forum Zena Indjija, Seiklejate Vennaskond, H.R.Y.O. Human Rights Youth Organization, Gender Alternatives Foundation, Business & Professional Women Prag II.

Troškovi puta, hrane i smještaja su pokriveni, a radni jezik treninga je engleski. Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu na engleskom jeziku te je do 21. ožujka 2017. godine dostaviti isključivo na (NE slati na adresu hosting organizacije koja je navedena u prijavnici), subjekt: Trening: Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost.