Poziv na intenzivni trening za provoditelje/provoditeljice Živih knjižnica

Pozivamo Vas na dvodnevni intenzivni trening za izvoditelje Žive knjižnice. Trening će se održati od 26. do 27. rujna 2016. godine, u Rijeci.

Na treningu ćemo Vam, kroz teoriju i praksu, detaljno predstaviti koncept i metodu Žive knjižnice. Prvo ćemo se suočiti s dilemama i izazovima koje donosi organizacija Žive knjižnice, a nakon toga ćemo krenuti s procesom pripreme i provedbe žive knjižnice, u kojem će sudjelovati svi sudionici treninga.

Živa knjižnica sastoji se od dijelova koje je, poput slagalice, potrebno pažljivo i točno posložiti kako bi se stvorila funkcionalna cjelina. Ako želite saznati od kojih se dijelova sastoji živa knjižnica, kako ih pravilno posložiti te kako izgledaju kada se poslože, prijavite se na naš trening. Za prijavu je potrebno popuniti PRIJAVNICU do 16. rujna 2016 te je poslati na .

Na treningu ćete imati priliku upoznati i iskusiti metodu Žive knjižnice, a isto tako ćete upoznati žive knjige i druge sudionike u živoj knjižnici, koji će s vama podijeliti iskustva i osjećaje iz različitih Živih knjižnica. Izabrane osobe su sudjelovale na više Živih knjižnica te će vam njihova prisutnost na treningu omogućiti dobivanje ključnih informacija o metodi.

13

Metoda Žive knjižnice je primjerena za sve koji:

* traže pravi način, odnosno metodu, za organizaciju aktivnosti koje pokrivaju teme vezane uz ljudska prava, predrasude i stereotipe;

* traže način, odnosno metodu, za uspostavu volonterstva u svojoj organizaciji;

* traže način na koji bi organizaciju povezali i uključili u lokalnu zajednicu (npr. povezivanje s drugim organizacijama, građanima…);

* žele izvoditi aktivnosti koje doprinose razvoju tolerantnijih pojedinaca i tolerantnije lokalne zajednice.

Cilj treninga:

* upoznati i razumjeti metodu Žive knjižnice te ju doživjeti u praksi

* upoznati sudionike s koracima u organizaciji Žive knjižnice

* potaknuti raspravu o predrasudama i stereotipima u društvu/lokalnim zajednicama među sudionicima treninga

* raširiti izvođenje metode na druge organizacije, odnosno na druge hrvatske gradove

* povezati zainteresirane organizacije i/ili pojedince koji žele aktivno koristiti metodu žive knjižnice i doprinjeti njenoj kvalitetnoj izvedbi

Program treninga

Prvi dan:

 • Uvod u trening
 • Predrasude, stereotipi, jednakosti i privilegije
 • Osnovno predstavljanje metode
 • Organizacija Žive knjižnice – 1. dio (financije, logistika, promocija…)
 • Organizacija Žive knjižnice – 2. dio (tko je primjerena živa knjiga, kako do njih, kako ih pripremiti, kako i zašto pripremiti trening, knjižni katalog…)
 • Evaluacija

Drugi dan:

 • Volonteri u Živoj knjižnici (knjige, knjižničari, informatori – što je njihova uloga?)
 • Živa knjižnica po koracima + sudjelovanje u pripremi Žive knjižnice
 • Organizacija Žive knjižnice
 • Evaluacija Žive knjižnice zajedno s živim knjigama
 • Evaluacija treninga

O Živoj knjižnici 

Živa knjižnica je posebna inovativna metoda, koja preko aktivnog dijaloga osvješćuje i educira o ljudskim vrijednostima i ljudskim pravima, potiče raspravu o stereotipima i predrasudama u društvu, te isto tako doprinosi razvoju volonterstva u organizacijama i lokalnim zajednicama.

Foto 3_Damir Jevtic

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica: ima čitaonicu, knjižničarski info pult, knjižničare/ke, člansku iskaznicu, ograničeno vrijeme posudbe, a čitatelji i čitateljice mogu knjigu, nakon što ju pročitaju, vratiti police i posuditi novu.

No, unatoč tome Živa knjižnica se od ostalih knjižnica razlikuje u jednom bitnom segmentu –  u Živoj knjižnici knjige su ljudi: pojedinci i pojedinke sa zanimljivim životnim pričama, koje su spremni podijeliti s drugima.

To znači da čitanje djeluje u obliku razgovora kroz koji otkrivamo realnosti živih knjiga te upoznajemo njihove načine suočavanja s predrasudama i stereotipima, kojima su nerijetko izloženi, a koji se stvaraju unutar zajednice te ih na taj način označavaju kao pripadnike ugroženih i stigmatiziranih društvenih skupina.

Nekoliko primjera profila živih knjiga: osoba koja je uspjela pobijediti anoreksiju, gej osoba, rehabilitiran/a alkoholičar/ka, žena u muškom poslu, osoba u invalidskim kolicima…

Metodu Žive knjižnice razvila je danska omladinska organizacija Zaustavi nasilje (Foreningen Stop Volden), kao dio aktivnosti koje je ponudila posjetiocima glazbenog festivala Roskilde, 2000. godine.

Odmah nakon održavanja prve Žive knjižnice postalo je jasno da su potencijali ove metode neizmjerni, a ova inovativna metoda je privukla i pažnju Europskog omladinskog centra iz Budimpešte te je uvrštena u glazbenog festivala Sziget, 2001. godine. Udruga PaRiter do sada je održala nekoliko živih knjižnica u Rijeci i okolici koje je posjetilo više od 600 posjetitelja.

Promotivna cijena kotizacije za trening iznosi 250 kuna. Kotizacija uključuje:

* edukaciju u trajanju od 12 sati (16 školskih sati)

* sve potrebne materijale za aktivno sudjelovanje na treningu

* trošak organizacije i izvedbe treninga

PaRiter će tjedan dana prije održavanja treninga obavijestiti prijavljene o detaljima održavanja treninga, poslati im upute za plaćanje kotizacije, te detaljan program.

Broj sudionika treninga je ograničen te je iz tog razloga potrebna prethodna prijava. U slučaju većeg broja prijavljenih, organizator si zadržava pravo da između prijavljenih na trening pozove one koji su se prvi prijavili ili one koje iskazuju veću spremnost za buduće korištenje metode.

Za sve dodatne informacije o treningu kontaktirajte nas putem e-mail adrese  ili telefonskog broja 095 3935 611. Osoba za kontakt je Katarina Mikulić, voditeljica treninga.