Poziv za “Žive knjige” – volontiraj i doprinesi izgradnji uključivog društva

Pozivamo sve one koji/e su se susretali/e s predrasudama, stereotipima i nerazumijevanjem društva u vezi bilo kojeg aspekta svojeg identiteta – pripadnike/ce manjinskih skupina (etničkih, nacionalnih i rasnih skupina, seksualnih i rodnih manjina te njihove roditelje, osobe s invaliditetom, beskućnike/ice, strance, roditelje djece s poteškoćama u razvoju,…) –  da obogate našu živu knjižnicu svojom životnom pričom i doprinesu prihvaćanju različitosti i izgradnji solidarnosti među svojim sugrađanima. 

Živa knjižnica djeluje kao i svaka druga knjižnica, jedina razlika je što su knjige ljudi.

“Žive knjige” kroz dijalog i upoznavanje s čitateljima potiču razbijanje stereotipa i predrasuda, međusobno uvažavanje, empatiju  kao i bolje razumijevanje. U živoj knjižnici čitatelji pomoću kataloga živih knjiga odabiru i posuđuju knjigu na ograničeno vrijeme, te je nakon čitanja (razgovora koji traje 20-30 minuta) ‘vraćaju na policu knjižnice’. 

Aktivnosti koje ćete obavljati kao “žive knjige”:

  • Dijeljenje vlastitog iskustva u skladu s naslovom žive knjige (etnička, nacionalna, rasna, seksualna i rodna manjina, osoba s invaliditetom, beskućnik/ica, roditelj djece s teškoćama u razvoju…)
  • Aktivno slušanje čitatelja/ica
  • Razgovor sa čitateljima/cama žive knjižnice (maloljetnim i punoljetnim)
  • Pričanje o osobnom iskustvu diskriminacije, odgovaranje na pitanja čitatelja
  • Mirno rješavanje eventualnih  sukoba
  • Komunikacija i dogovor sa knjižničarima/kama i prevoditeljima/cama

Ako smatrate da dijeljenje vašeg životnog iskustva može doprinijeti boljem razumijevanju onih egzistencija koje u našem društvu nisu u prvom planu, prijavite se ispunjavajući google obrazac na linku do 31.5.2023. 

Prije samog održavanja živih knjižnica proći ćete kratki intervju i sudjelovati na jednodnevnom treningu pripreme u Rijeci. Potom ćete imati priliku sudjelovati u javnoj i/ili školskim živim knjižnicama koje će se održavati tijekom ove godine. 

Veselimo se suradnji!