“Postavite pitanja na koja nemate odgovora”

Hrvatska broji oko 5800 slijepih osoba koje su registrirane pri Hrvatskom savezu slijepih, a okolina ih često pogrešno percipira kao “opće nesposobne za život”.

Što Vama osobno znači živa knjižnica i zašto ste se odlučili sudjelovati u njoj?

Živa knjižnica mi pruža mogućnost da slijepe osobe predstavim na način suprotan onome kako nas većina pripadnika društva doživljava. Nažalost, većina populacije koja nas okružuje slijepe doživljava kao opće nesposobne za život i “brižne ili jadne”. Projektima poput ovoga u direktnom kontaktu sa korisnikom pruža se mogućnost stvaranja druge i drugačije slike, te uklanjanje pogrešnih pogleda i stavova prema određenoj interesnoj skupini.
Iskustva iz učeničkog doma su vrlo pozitivna. Naime, još uvijek sam pod dojmom dva postavljena pitanja koja su mi u tri od četiri grupe postavili. Riječ je o redoslijedu postavljanja pitanja koji je po mome shvaćanju neobičan. Budući da sam u uvodnom predstavljanju rekao da sam slijepa osoba koja je vid izgubila prije 11 godina, prvo su me upitali kako je moju slijepoću prihvatila obitelj, a tek potom kako sam ja prihvatio takvo stanje i kako se nosim sa time. Zar to nije neobično?

S kojim se preprekama/problemima u svakodnevnom životu najčešće susrećete?

U odgovoru na prvo pitanje djelomično sam odgovorio i na ovo pitanje: Dosta vas često, kada saznaju da ste slijepi, pitaju je li moguće i kako je moguće nastaviti živjeti, te kako bi oni radije bili bez ruke ili noge, Tvrde kako bi, da im se dogodi nešto slično, počinili samoubojstvo. Naravno, oni i dalje imaju i ruke i noge i ne znaju kako je to biti bez jednog ili drugog. Još mi do danas nisu dali odgovor na to što je to tako slično sljepoći.

Zašto bi preporučili građanima da dođu u živu knjižnicu?

Dođite u živu knjižnicu kako bi dobili odgovore i otklonili predrasude stvorene krivom spoznajom  ili vašim stavovima i pogledima koji možda i nisu ispravni. Postavite pitanja na koja nemate odgovora, olakšajte sebi i drugima. Upoznajući druge i drugačije i sami ćete se mijenjati te  prihvaćajući ih takvima kakvi jesu postati bolji ljudi.  Ne sudite krivo o drugima,  kako možda drugi ne bi sudili o vama. Samo živu čovjeku se može desiti štošta u životu.