Noćni marš za Osmi mart: Ni anke jedna već!

Udruga PaRiter uz udruge Delta, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijsku organizaciju Rijeka LORI te Galeriju SKC organizira Noćni marš za Osmi mart, Međunarodni dan žena. 

Noćni marš počinje 08.03.2022. u 18:00 sati s platoa hotela Kontinental. Okupljene će proći preko malog i velikog Korza te završiti marš na Jadranskom trgu čitanjem proglasa. Potaknute nedavnim brutalnim ubojstvom žene u Rijeci u popularnom kafiću, odlučile smo da nit vodilja ovogodišnjeg okupljanja bude femicid, stoga se čitav Noćni marš održava pod geslom “Ni anke jena već!” (niti jedna više). Ovim putem pozivamo sve sugrađanke i sugrađane da nam se pridruže i kažu NE nasilju prema ženama. Sukladno trenutnim epidemiološkim mjerama, za nazočnost na skupu bit će potrebna COVID potvrda, koju će pregledavati redarke i redari.

Zadnjih godina, nasilje prema ženama je u porastu i danas, u vrijeme pandemije i ekonomski iscrpljenog društva, ono postaje sve brutalnije. Neke žene nasilje ne prijavljuju jer osjećaju nepovjerenje u institucije i manjak sustavne podrške. Žrtve osjećaju sram i boje se društvene osude.

U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 14 žena. 

U Hrvatskoj, svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. 

U Hrvatskoj su od strane muškaraca u ovoj godini već ubijene već 4 žene. 

U Hrvatskoj  manje od 10 posto presuda za nasilje rezultira bezuvjetnom kaznom zatvora.

Na Međunarodni dan žena poručujemo donositeljima odluka i čitavoj javnosti – ove statistike su izrazito zabrinjavajuće. Tražimo hitno uvođenje preventivnih programa u ustanove odgoja i obrazovanja, strože sankcioniranje počinitelja i prestanak sekundarne viktimizacije žena. Žrtva nije odgovorna za nasilje koje je doživjela.