Noćni marš u Rijeci: stotine građana i građanki poručilo – Ni anke jena već!

Nit vodilja ovogodišnjeg riječkog Noćnog marša bila je femicid, stoga se skup održao pod geslom Ni anke jedna već!. Podsjetimo, do današnjeg je datuma u RH ubijeno 5 žena, a prije nekoliko tjedana Rijeku je potresao događaj ubojstva žene u popularnom kafiću. Okupljene i okupljeni za vrijeme Marša stali su radi održavanja minute šutnje za žene žrtve nasilja kod prolaza koji vodi na Pavlinski trg, gdje se ubojstvo dogodilo.

Ovogodišnji Osmomartovski Noćni marš, u organizaciji Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Delta, SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka “LORI” i Galerije SKC održan je danas u Rijeci, s početkom u 18:00 sati. Noćni marš je okupio dvjestotinjak građanki i građana, koji su zajedno poručili – Ni anke jena već! Marš je počeo na Kontu, prošao preko malog Korza, a okupljene i okupljeni zastali su kod prolaza koji vodi na Pavlinski trg gdje se nedavno dogodilo ubojstvo žene  kako bi održale minutu šutnje za sve žrtve nasilja. Marš je završio na Jadranskom trgu čitanjem proglasa i nastupom etno-aktivističkog zbora VINS.

“Zadnjih godina, nasilje prema ženama je u porastu i danas, u vrijeme pandemije i ekonomski iscrpljenog društva, ono postaje sve brutalnije. Neke žene nasilje ne prijavljuju jer osjećaju nepovjerenje u institucije i manjak sustavne podrške. Žrtve osjećaju sram i boje se društvene osude”, poručile su organizatorice.

“U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 14 žena. U Hrvatskoj, svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje. U Hrvatskoj je od strane muškaraca u ovoj godini ubijeno već 5 žena. U Hrvatskoj  manje od 10 posto presuda za nasilje rezultira bezuvjetnom kaznom zatvora”, okupljenima je poručila radnica Udruge SOS Rijeka naglasivši, “Na Međunarodni dan žena poručujemo donositeljima odluka i čitavoj javnosti – ove statistike su izrazito zabrinjavajuće. Tražimo hitno uvođenje preventivnih programa u ustanove odgoja i obrazovanja, strože sankcioniranje počinitelja i prestanak sekundarne viktimizacije žena. Žrtva nije odgovorna za nasilje koje je doživjela”.

Organizatorice Noćnog marša dale su podršku i prosvjednoj akciji udruge SIDRO koja se održala na Jadranskom trgu, cilj joj je ukazati na činjenicu kako u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja rade pretežno žene te kako na njihovim kompetencijama i entuzijazmu počiva cjelokupni sustav i radi njihovog truda rastu i razvijaju se djeca u najranijoj dobi. Naglasile su kako vladajući peru ruke od ulaganja u sustav koje je spušteno na regionalnu razinu, što radi razlika unutar JRLS dovodi do velikih nejednakosti u kvaliteti i brizi o kadru. Nadalje, osvrnule su se i na olako shvaćanje pravilnika i zakona koji reguliraju rani i predškolski odgoj, te nedovoljnu regulaciju propisa koji osiguravaju sigurnost djece i radne uvjete odgojiteljica.

Foto: Tanja Kanazir i Karlo Čargonja