Ljeto u hotelu – kupanje u vlastitom znoju

Svakodnevnica nas i naših prijatelja, članova obitelji, rodbine, poznanika, slučajnih prolaznika, obilježena je prekarnim radom. Najveći problemi koji prate takav oblik rada za posljedicu imaju stalan osjećaj straha i bojazni za golu egzistenciju. Zaposlenici na određeno imaju niske plaće, ne znaju do kada će te plaće uopće dobivati, a izostaju i prava pristupa socijalnoj zaštiti. Sve učestaliji su ugovori za rad u nepunom radnom vremenu i povremeni rad. Večernji list donosi podatke da se 2015. godine više od 95% novog zapošljavanja odnosilo na ugovore na određeno vrijeme. Sindikati navode da više od jedne trećine prekovremenoga rada zaposlenicima na određeno uopće ne biva plaćeno.

Naša sugrađanka donosi nam priču o radnome iskustvu sobarice zaposlene na određeno. Ona je sezonska radnica koja bez obzira na demotivirajuću stvarnost s puno duha i snage progovara o svakodnevnici sobarica. Tri godine radila je na određeno kao sobarica u jednome riječkom hotelu, čime je stekla pravo zaopšljavanja na neodređeno. Upravo zato što zakon nalaže zapošljavanje na određeno, ona je – dobila otkaz.

Sada radi sezonu u jednom opatijskom hotelu u kojem je 60 soba raspoređeno na samo 7 sobarica. K tome, istih sedam žena zaduženo je i za sobe vile otvorene u obližnjem mjestašcu. Tako jedna od njih, uza sav ostali posao, ima obavezu urediti 23 dodatne sobe na drugoj lokaciji. Treba istaknuti i to da u čitavome hotelu uopće nema zaposlene čistačice pa su sobarice zadužene i za čišćenje vanjske terase, pranje bazena i ostalih površina.

Od navedenih 7 sobarica, ukupno je jedna zaposlena na neodređeno, sve su ostalo žene koje rade neznajući što im donosi novi mjesec. Čitav hotel tako ovisi o zaposlenicama koje su sezonske radnice, iako treba reći da je i to promašen naziv kojim se ublažava stvarno stanje. Naime, njihovi ugovori ne osiguravaju im čak ni posao tijekom cijeloga ljeta, njihovi su ugovori mjesečni. Svakoga mjeseca iznova one iščekuju u neizvjesnosti odluku o zaposlenosti i zajedno sa svojim obiteljima strepe pitajući se hoće li ugovor biti produžen još jedan mjesec.

U Radioaktivnoj možete poslušati čitav razgovor sa sobaricom koja bez straha progovara o svim aspektima sezonskoga rada u hrvatskim hotelima. Radio-emisija dio je projekta Prava, rad i žene, a financijski ju podržava fundacija Rosa Luxemburg.