Glas tonzila: prvi broj // Aktivistička kuharica

Zašto je nekad potrebno izaći na ulice i glasno reći što nam smeta? Sami gradimo svijet u kakvom želimo živjeti. Zadnjih godina svjedočimo srozavanju i napadima na teško izborena ljudska prava. Pokušava se ograničiti pravo na izbor, na tjelesnu autonomiju, napadaju se prava manjina, nečija seksualna orijentacija ili rodno identificiranje postali su motivi na pustevima koji se pale, nasilje postaje opravdani tretman drugih, i javljaju se novi pokreti koji nerijetko nastupaju pod krinkom zaštite ljudskih prava, a zapravo sustavno rade na njihovom urušavanju kako bi ostvarili poredak koji im pogoduje.

Prosvjedovanje, odnosno udruživanje ili javno okupljanje, temeljni je alat demokratskog društva u situacijama kada su naša prava ugrožena, kako bi problem stavili u fokus javnosti i javno izrazili nezadovoljstvo i svoje zahtjeve vladajućima, ali i ponudili prostor istomišljenicima/cama da se okupe, osnaže i podrže u borbi za zaštitu svojih prava. Oni koji su na poziciji moći, odnosno oni koji djeluju „odozgo“, često zaboravljaju svoju ulogu, a to je dobrobit svih građana i građanki, a ne vlastita korist. To je još jedan od razloga radi kojeg je iznimno važno iskoristiti pravo prosvjedovanja, dati svoj doprinos, reagirati odmah, izaći na ulice i glasno reći što nam smeta, u kakvom svijetu želimo živjeti, zahtijevati naša prava te ukazati na njihovo kršenje. U tome će se prepoznati moć udruživanja i građanskog aktivizma.


Iz pozicije „odozdo“ promjene se ne postižu preko noći, stoga je za i zajedništvo. Ne dajte se obeshrabriti u svom djelovanju, povijest nam pokazuje da su promjene moguće i nužne. Kako bi aktivistička akcija imala željeni efekt, čak i za najjednostavniji događaj potrebno je misliti na više faktora o kojima će ovisiti uspješnost akcije i sigurnost svih koji su u nju uključeni. Stoga vam preporučujemo kuhanje prema aktivističkim receptima ove kuharice. U našoj ćete kuharici naći savjete koje smo sastavile na temelju našeg višegodišnjeg aktivističkog iskustva i savjetovanja s
mirovnim aktivistima i pravnicima. Sažeto i jasno, naći ćete sve što vam je potrebno za organizaciju prosvjeda i aktivističkih akcija – od principa nenasilnog djelovanja, motivacije za djelovanje i udruživanje, logističkih i organizacijskih poslova, zakonskih točaka, pa do pravnih savjeta za koje vjerujemo da će vam dobro doći.

Želimo vam uspješno kuhanje,
PaRiterke

Kuharici možete pristupiti putem ovog linka!