Dani solidarnosti s narodom Palestine

Od 24. do 28. studenog 2014. u Rijeci su se održali prvi Dani solidarnosti s narodom Palestine, koje je organizirala Udruga PaRiter. Ovim događanjem obilježila se 2014. godina kao Godina solidarnosti s narodom Palestine, proglašena od strane Ujedinjenih naroda te ujedno i Međunarodni dan solidarnosti s narodom Palestine, koji se svake godine obilježava 29. studenog.

U prostoru Galerije SKC za vrijeme trajanja događanja bila je postavljena izložba fotografija Tu ćemo ostati, koju je ustupio slovenski ogranak međunarodnog pokreta BDS. BDS potiče na bojkot, dezinvesticije i sankcije protiv Izraela, sve dok se prava Palestinaca ne priznaju. Izložba, koja je prvotno bila postavljena u Gradskom muzeju Ljubljane, prikazuje život u Palestini prije i poslije ‘nakbe’ (katastrofe), 1948. godine. Izložbu čine povijesne i suvremene fotografije, koje žele proširiti naše razumijevanje i horizonte. Njihova je svrha potaknuti da istražujemo dalje te da težimo k boljem viđenju i razumijevanju situacije u Palestini te položaja palestinskog naroda. Autori fotografija su Jure Eržen, ArneHodalić, Meta Krese, Matej Leskovšek, Matej Povše, Miha Sagadinin i Matic Zorman. Fotografije snimljene prije 1948. dio su fotografskog arhiva EricaMatsona, koji je naslijedio od organizacije American Colony iz Jeruzalema. Arhiv je kasnije darovao američkoj Kongresnoj knjižnici.

[Best_Wordpress_Gallery id=”1″ gal_title=”Dani solidarnosti”]

Osim izložbe fotografija održan je i okrugli stol pod nazivom Palestina – jučer, danas, sutra, na kojem su gostovali Demian Vokši, Ivana Perić te Jelena Kranjec, a razgovor je moderirala predsjednica Udruge PaRiter, Katarina Mikulić.  Demian Vokši otvorio je razgovor s povijesnim pregledom povijesti izraelsko-palestinskog sukoba, u kojem je poseban naglasak stavio na pregled nasljevanja i obitavanja naroda na području današenjeg Izraela i Palestine, kao i na proces izraelskog prisvajanja palestinskog teritorija. Ivana Perić, freelance novinarka i suradnica brojnih portala koji se bave Bliskim istokom te autorica na blogu Middle East Revised, osvrnula se na današnje stanje u Palestini, kao i na palestinsku kulturu i načine otpora sustavnom ugnjetavanju od strane Izraela, među ostalim kroz umjetničke forme. U tom dijelu razgovora o Palestini danas pridružila joj se i studentica sestrinstva Jelena Kranjec, koja je govorila iz perspektive svog volonterskog rada u Palestini, kao i rada s palestinskim migrantima te sudjelovanja u različitim projektima vezanim uz palestinsko pitanje.

Događanje je zatvorila projekcija dokumentarnog filma “Naseljenici – naši susjedi s puškama riječke autorice Barbare Babačić, nakon koje je uslijedio kratki razgovor s redateljicom i snimateljem Brankom Manzinom o njihovim iskustvima tijekom tromjesečnog boravka u Palestini.

Dani solidarnosti s narodom Palestine organizirani su s ciljem podizanja svijesti o problematici Palestine te sa željom da se ukaže na često jednostrani prikaz tog problema, kao i na medijsko ignoriranje situacije. Tijekom događanja, svi zainteresirani su u Palachu mogli saznati više informacija o izraelsko-palestinskom sukobu, međunarodnoj politici naspram Palestine, životu u okupiranim područjima te su iz prve ruke imali priliku čuti i vidjeti što se na terenu zaista događa.