Brojni Riječani i Riječanke podržali akciju #znatelištosunamrekli?

24.11.2017. u gradu Rijeci na  Korzu, održana je akcija  #znatelištosunamrekli? inicijative Radno i ravnopravno.od 11 do 13 sati, kojoj je cilj osvijestiti javnost o svakodnevnom  seksizmu, diskriminaciji žena i kršenju njihovih prava na tržištu rada te pokrenuti rješavanje ovog problema.

Građani i građanke izrađivali su majice, torbe i bedževe sa seksističkim natpisima i izjavama prikupljenim  za vrijeme istoimene on-line kampanje koja se provodi tijekom studenog. Na majicama su se, osim poruka građanki koje su se uključile u akciju slanja natpisa i fotografija, našli i komentari poslodavaca/ki izvučeni iz rezultata ispitivanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH.

Iz poruka je bilo vidljivo kršenje radnih prava žena u različitim situacijama na poslu i tijekom razgovora za posao. Osim toga, iščitava se da su jednako pogođene sve žene neovisno o dobi, roditeljskom i/ili bračnom statusu.

Pažnju Riječana i Riječanki  privuklo je čitanje izjava i iskustava žena koje su doživjele nezakonito postupanje na radnom mjestu. Neke od izjava koje su se mogle čuti su: “Nakon razgovora za posao u Zagrebačkoj agenciji, kao jedini kandidat natječaja na koji sam preporučena, nisam dobila posao jer “se nisam uklopila u tim”, Drugim riječima, ostatak tima bili su mladi muškarci u friškim brakovima. Single cura bi rušila ravnotežu.”

Iz inicijative pozivaju žene da i dalje šalju svoja iskustva na ili inbox Radno i ravnopravno , a sve ostale građane i građanke  da prate daljnje aktivnosti na Facebook stranici  Radno i ravnopravno.

Kampanja je nastala u sklopu  projekta “Sisterality – International network of girls and young women”, koji udruga PaRiter provodi u partnerstvu s organizacijama TDM 2000 iz Italije i Die Spinnerei iz Austrije. Projekt je financiran sredstvima programa Europske unije Erasmus+. Akcija izrade majica sa seksističkim natpisima provodi se istovremeno u Italiji i Austriji, a tamo je poznata pod nazivom #sextiles.

Više o cijeloj akciji dostupno je na web stranici ili Facebook stranici Radno i ravnopravno.