U tijeku je kampanja “#znatelištosunamrekli?”

Inicijativa Radno i ravnopravno tijekom studenog provodi kampanju #znatelištosunamrekli? kojoj je cilj osvijestiti javnost o prisutnosti seksizma, kršenju prava žena, nezakonitim postupanjem od strane poslodavaca i rodnoj diskriminaciji s kojom se žene svakodnevno susreću na tržištu rada te potaknuti građane i građanke da reagiraju na ovaj problem.

Kampanja se sastoji od dva dijela. U prvom se prikupljaju diskriminirajuće, seksističke poruke i situacije s kojima se žene susreću u svijetu rada. U tu svrhu, pozvane su sve građanke da pošalju fotografije ili natpise sa seksističkim i diskriminirajućim izjavama, komentarima/pitanjima poslodavaca ili situacijama koje su doživjele prilikom razgovora za posao, na radnom mjestu ili u svakodnevnom životu. Fotografije i natpise mogu poslati na adresu ili u inbox Radno i ravnopravno. Prikupljene fotografije i poruke objavljuju se na stranici “Radno i ravnopravno”, a koristit će se i u nastavku akcije.

Drugi dio održat će se 24. studenog u gradu Rijeci na Korzu (ispred Robne kuće RI) od 11 do 13 sati, kada će građani i građanke izrađivati majice sa seksističkim natpisima i izjavama koje ukazuju na diskriminaciju žena u sferi rada i s kojima se mnoge radnice svakodnevno susreću. Na majicama će se, osim poruka građanki koje su se uključile u on-line akciju slanja natpisa i fotografija, naći i komentari poslodavaca koji su bili upućeni ženama prilikom razgovora za posao ili na radnom mjestu, izvučeni iz rezultata ispitivanja Reproduktivna prava i karijera: ispitivanje stanja u RH.

Spomenuto ispitivanje, koje je potaklo ovu akciju, provedeno je rujnu 2017. Rezultati su pokazali da se 57% žena susrelo s protuzakonitim pitanjima na razgovoru za posao, a čak 87.7% nije upozorilo poslodavce na tu nezakonitost. Čak 33.5% žena je u trenutku svoje zaposlenosti ili traženja posla bilo izloženo nepovoljnom postupanju od strane poslodavca zbog svoje trudnoće, drugim riječima, kršila su se njihova rodiljna prava. I stoga zajedničkim djelovanjem tijekom studenog nastojat ćemo aktivno razbiti šutnju koja vlada, koja dozvoljava da se žene i radnice diskriminira, da se sustavno krše njihova prava, podržava neravnopravnost spolova te koja uvredljive, mizogine i diskriminirajuće izjave i postupanja normalizira.

Kampanja je svojevrsna reakcija na sadašnju sliku društva i perpetuirajući nepovoljan položaj žena na tržištu rada, a odvija se istodobno u čak tri države – u Italiji, Austriji i Hrvatskoj. Inicijativa “Radno i ravnopravno” i ova akcija su dio transnacionalnog projekta “Sisterality – international network of girls and young women” koji Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter provodi zajedno s partnerskim organizacijama TDM 2000 iz Italije i Die Spinnerei iz Austrije. Projekt je  financiran sredstvima programa  Europske unije Erasmus+.

Kampanju možete pratiti na Facebook stranici “Radno i ravnopravno”, te na web stranici udruge PaRiter.


Iz medija:

Nacional

Moja Rijeka

Croportal

Hrvatska danas

N1

Moj posao

Civilno društvo

Libela

H-alter

Women in Adria

100posto

Rječanin

Kportal

KulturPunkt

Večernji list

Radnički portal

Dnevno.hr