Zrelo u život: pričajmo priče

Proteklih 6 mjeseci bavile smo se cjelovitom seksualnom edukacijom i mladima, temama koje smatramo izuzetno bitnima, a za koje naš obrazovni sustav, nažalost, nema vremena se kvalitetno posvetiti.

Kao svojevrsni nastavak na naše prethodne projekte koji su se bavili informiranjem mladih o temama vezanih uz seksualnost, ovaj je projekt imao za cilj iskoristiti tehnologiju kao način komunikacije o konkretnim temama iz područja seksualnosti s mladim ljudima. U sklopu projekta su održane radionice o odgovornom spolnom ponašanju i rodnoj ravnopravnosti, izrađene infografike o sigurnom sekstiranju i spolno prenosivim bolestima, napisani tekstovi za blog na portalu hopacupa.org iz perspektive i od strane naše mlade volonterke, te producirano pet kratkih video uradaka na teme koje smo mapirale kao bitne, a objavljeni su na našoj Facebook stranici.

Inicijalni koraci unutar projekta su bili prikupljanje priča i informacije od mladih: uz anketu, neformalnim smo kanalima dolazile do mladih ljudi kako bi odredile koje su teme po njima relevantne. Izuzetno je bilo važno osvrnuti se upravo na potrebe mladih, ali one koje sami detektiraju i artikuliraju, jer bez tog segmenta sadržaj projekta ne bi pokrio ono što mladima uistinu treba. Željele smo mladima pružiti informacije koje oni traže, ali i trebaju.

Odlučile smo se za pet priča koje su povezane s rezultatima ankete i ispitivanja među mladima: dvije su bile o testiranju na spolno prenosive bolesti (jednu je priču ispričala trans-mlada osoba), jedna o menstruaciji, kulturnom konceptu djevičanstva i jedna o zdravoj komunikaciji u vezama s mladima. Video snimci su počeli privlačiti mlade na naš kanal, što znači da postoji konkretna potražnja za sadržajem koji obrađuje slična pitanja na jednostavan način, koristeći jednostavan jezik. Tako da, eto materijala za nastavak projekta u skorijoj budućnosti!

Projekt je finanancijski pokrila organizacija Women Deliver.