Kaznena prijava za govor mržnje i prijetnje nanošenjem zla vatrenim oružjem

Nažalost, i mi smo došle na listu ljudskopravaških udruga koje su se suočile s ozbiljnim prijetnjama na društvenim mrežama. Nemamo inače naviku odgovarati na takve ispade, jer u suštini osim razbacivanja s raznim „epitetima“, nismo imale potrebu za nekom ozbiljnijom reakcijom u vidu pokretanja pravosudnog postupka. Međutim, 11. siječnja ove godine smo se ipak našle u takvoj situaciji nakon što su na nizu postova na našoj Facebook stranici osvanuli krajnje uvredljivi i prijeteći komentari. Razlika od uobičajenih hejterskih ispada je ta što je ovaj puta osoba prijetila da će doći s vatrenim oružjem na neke od naših aktivnosti ( i da bi to vrijedilo zatvora), ali i dosta zorno opisala kako bi nas tjelesno kaznila za to što radimo – borimo se za rodnu ravnopravnost i štitimo ženska i ljudska prava.

S obzirom na to da organiziramo veliki broj javnih događanja na kojima se okupljaju ljudi različitih dobnih skupina, od djece do umirovljenika/ca, odlučile smo kako ovaj puta nećemo samo blokirati autora komentara nego ipak posegnuti za malo ozbiljnijim mehanizmima zaštite. Zaključile smo da je ovo ipak slučaj kada je potrebno natjerati osobe koje pišu takve komentare da preuzmu odgovornost za svoje postupke i suoče se s određenim sankcijama. Stoga smo slučaj prijavile Općinskom državnom odvjetništvu za kazneno djelo prijetnji na osnovu čl. 139 st. 2 i 3 u svezi s čl. 87 st. 21 Kaznenog zakona te čl. 125 st. 2 istog zakona s obzirom na to da se radi o prijetnjama upućenima organizaciji koja radi na poboljšanju prava i položaja žena u društvu te ljudskim pravima općenito. Slučaj smo proslijedile i Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova koja je sukladno čl. 23 st. 4 Zakona o ravnopravnosti spolova (NN 82/08, 69/17) i sama podigla prijavu za prijetnju nanošenjem zla oružjem i javno poticanje na nasilje i mržnju zbog spola, spolne orijentacije i rodnog identiteta. Nismo ni tu stale, slučaj je prijavljen i stranici Dosta je mržnje koja bilježi slučajeve neprihvatljivog govora u javnom i online prostoru.

Ne znamo što slijedi dalje, no nadamo se kako će ovo rezultirati ipak kakvim takvim sankcijama za autora ovih komentara. Činjenica je da se u posljednje vrijeme prečesto susrećemo s govorom mržnje na društvenim mrežama, a osobe koje šire netrpeljivost i pozivaju na nasilje rijetko ili gotovo nikada ne podliježu ikakvim sankcijama unatoč zakonima koji su dosta jasni oko toga. Stoga pozivamo i sve ostale koje/i se nađu u ovakvoj situaciji da prijavljuju nadležnim tijelima, dosta smo tolerirale/i takva ponašanja i vrijeme je da se i mi sami zaštitimo. Ljudi, dosta je mržnje!