Žive knjige posjetile Ekonomsku školu Mije Mirkovića Rijeka

U utorak, 31.10.2017., u Ekonomskoj školi Mije Mirkovića Rijeka održana je Živa knjižnica, i to u sklopu projekta “Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama” koji  financijski podržava Primorsko-goranska županija.

Cilj Žive knjižnice je upoznati učenike i učenice s pričama manjinskih društvenih skupina, odnosno razbijanje predrasuda i stereotipa te suzbijanje diskriminacije. Učenice/ci i “žive knjige” razgovarali su o iskustvima diskriminacije, a osobni kontakt između članova/ica manjinski skupina i učenika/ca je poslužio za propitivanje i osvješćivanje predrasuda.

U ovoj živoj knjižnici sudjelovalo je nekoliko desetaka učenika i učenica ove srednje škole, dok je sama knjižnica sadržavala devet naslova, odnosno devet živih  knjiga, a neke od njih su biseksualna osoba, Romkinja, beskućnica, stranac/kinja u Hrvatskoj, slabovidna osoba, transrodna osoba i dr.

Učenice i učenici škole su prije samog “čitanja” sudjelovali na uvodnoj radionici na kojoj su naučili više o diskriminaciji i živim knjigama koje su posjetile njihovu školu. Kroz osobni dijalog knjige i učenici uspostavili su komunikaciju, a učenici/ce su slušali njihove priče i postavljali pitanja. Naučili su da je vrlo važno kao prvi korak u suzbijanju diskriminacije preispitati vlastito znanje i predrasude, jer iako mislimo da nemamo nikakvih predrasuda, često ih kroz razgovor ipak osvijestimo.

Osim toga, ovom aktivnošću učenici su imali priliku razgovarati s predstavnicima i predstavnicama manjinskih i diskriminiranih skupina s kojima se dosad na ovaj način nisu susretali.

Nakon održane Žive knjižnice mladi su razgovarali o iskustvu čitanja živih knjiga te evaluirali radionicu i samu živu knjižnicu. Mnoštvo njih izrazilo je želju za ponovnim sudjelovanjem u živoj knjižnici. Ovo je druga veoma uspješna suradnja udruge PaRiter i Ekonomske škole Mije Mirkovića Rijeka koja se nastavlja.