Živa knjižnica prvi put u Domu učenika Sušak

 

Na Međunarodni dan migranata, 18.12.2017. održana je živa knjižnica u Rijeci u prostoru Domu učenika Sušak, koja je bila otvorena za učenike i učenice doma.  Ovo je posljednja živa knjižnica u sklopu projekta „Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama“ koji je financijski podržala Primorsko-goranska županija.

Cilj Žive knjižnice je razbijanje predrasuda i stereotipa te suzbijanje diskriminacije kroz upoznavanje učenika i učenica s pričama manjinskih društvenih skupina. Učenice/ci i “žive knjige” razgovarali su o iskustvima diskriminacije, a osobni kontakt između članova/ica manjinski skupina i učenika/ca je poslužio za propitivanje i osvješćivanje predrasuda.

Prije samog ulaska u ulogu čitatelja i čitateljica, učenici i učenice doma mogli su se upoznati s metodom žive knjižnice, zašto je važna i što nam omogućuje. Čitajući žive knjige poslušali su priče osoba s kojima se mnogi nikad prije nisu imali priliku susresti i naučili na koje sve načine doživljavaju  diskriminaciju. Neke od živih knjiga bile su stranac i strankinja u Hrvatskoj, slabovidna osoba, lezbijka, slijepa osoba, Romkinja i dr.

Kao i u svakoj dosad održanoj živoj knjižnici, čitatelji i čitateljice po završetku uvijek požele da živa knjižnica može još trajati, kako bi sve knjige dobro ‘pročitali’. Knjigama je također ovo obogaćujuće iskustvo i sa svakom novom grupom susreli su se s različitim pitanjima i otvorili novi dijalog.

Učenici su po završetku evaluirali ovaj posjet živih knjiga njihovom domu i izrazili želju za ponovnim sudjelovanjem u živoj knjižnici. Ovo je bila prva suradnja Doma učenika Sušak i udruge PaRiter, no sigurno ne i posljednja.