Živa knjižnica – Priče koje pišu žene

“Živa knjižnica – Priče koje pišu žene” održat će se 3.3. na Medicinskom fakultetu u Rijeci od 16 do 19 sati i 8.3. na Međunarodni dan žena u Narodnoj čitaonici (Korzo 24)  od 16 do 19:30 sati.

Živa knjižnica funkcionira kao i svaka druga knjižnica – čitatelji i čitateljice dolaze u knjižnicu i „posuđuju“ knjigu na ograničeno vrijeme.  Jedina razlika je u tome što su u živoj knjižnici knjige ljudi, a njihove stranice su zapravo nesvakidašnje priče i iskustva iz svakodnevnog života.  Ovom inovativnom metodom pokušava se senzibilizirati i osvijestiti javnost o postojećoj diskriminaciji, razbiti stereotipe i predrasude te time potaknuti inkluziju članova ranjivih i stigmatiziranih skupina u društvo.

Za razliku od Žive knjižnice koju je Udruga PaRiter održala u listopadu prošle godine, u ovoj Živoj knjižnici knjige koje će se moći posuditi činit će isključivo žene. Naime, knjige su pripadnice ranjivih skupina, a čitatelji/ce mogu direktno u interakciji s njima preispitati svoje predrasude i informirati se o problemima s kojima se susreću.  Posjetitelji/ce  pomoću kataloga odaberu knjigu koja je slobodna i koja ih zanima te ju iščitavaju u polusatnom razgovoru. Knjige i čitatelji/ce ulaze u međusobni dijalog koji je za mnoge od njih jedinstvena prilika da razgovaraju s pripadnicama određenih skupina i iz prve ruke čuju što znači “biti u koži one druge”.

Posjetitelji/ce će moći birati između različitih “živih knjiga”. Neki naši naslovi: transrodna osoba, azilantkinja, majka djevojčice s poremećajem iz autističnog spektra, beskućnica, lezbijka, žena s invaliditetom… Izbor je na Vama: sami birate što želite “pročitati”!

Proširite svoje vidike, upoznajte nove ljude, preispitajte svoja uvjerenja i prevladajte predrasude! Dođite u Živu knjižnicu i pročitajte sjajne Priče koje pišu žene.

Projekt provodi Udruga PaRiter u suradnji s Gradskom knjižnicom Rijeka te ga podupire filia.die frauenstiftung.