Knjige “razgrabljene”, publika oduševljena

U četvrtak, 3. ožujka, na Medicinskom fakultetu u Rijeci održana je živa knjižnica, koju je financijski podržala filia. Posjetitelji/ce su imali priliku razgovarati s pripadnicima različitih manjinskih skupina te na taj način, iz prve ruke, čuti nešto više o problemima i izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

U živoj knjižnici građani i građanke su bili čitatelji, a pripadnice ranjivih skupina bile su knjige. “Čitatelji/ce” su dobili priliku da određeno vrijeme provedu u razgovoru s knjigama: da čuju njihove životne priče, da im postavljaju pitanja, ali i da odgovaraju na pitanja koja su „knjige“ postavljale njima.

Ova interaktivna metoda pokazala se iznimno uspješnom, a vrijeme od tri sata koliko je knjižnica trajala pokazalo se prekratkim. Knjižnicu su organizirano posjetili/e i stanovnici/ce Doma Podmurvice, uz pratnju svojih odgajateljica. S obzirom na veliki odaziv čitatelja/ica koji nisu studenti/ce samog Medicinskog fakulteta, za zaključiti je kako riječka javnost žudi za događanjima ovakvog tipa.

+ziva knjiznica6 (Kopiraj)

“Naše društvo je puno različitih predrasuda, što vidimo svakodnevno iz medijskih objava i pratećih komentara čitatelja. Ovakve inicijative su fantastična stvar. Bilo mi je drago vidjeti i učenike i studente, vjerujem da su mnogi promijenili neke svoje percepcije nakon razgovora sa živim knjigama. Nevjerojatno je koliko se osobe iz marginaliziranih skupina moraju više boriti da bi ostvarile svoja prava, poput prava na rad, nego što je to slučaj sa dominatnom skupinom.” izjavila je Ani Gerbin, posjetiteljica koja je jučer pročitala dva naslova, a namjerava posjetiti i iduću živu knjižnicu.

U knjižnici je sudjelovalo preko pedeset čitatelja/ica, te dvanaest pripadnica  manjinskih skupina, među kojima su bile osobe s invaliditetom, socijalno ugrožene osobe te pripadnice seksualnih manjina.

Pozitivna atmosfera koja je vladala među knjigama i posjetiteljima tijekom i nakon žive knjižnice odlična su uvertira za „glavno“ događanje u sklopu projekta Živa knjižnica – Priče koje pišu žene  koja će se održati u utorak, 8. ožujka na Međunarodni dan žena u Narodnoj čitaonici u Rijeci, u terminu od 16 do 19.30 sati.