Započele smo s novim projektom kojim ćemo Živoj knjižnici dati krila!

U siječnju smo započele s novim projektom u sklopu Impact 4 Values programa Europske unije čiji je glavni cilj kreiranje priručnika za provođenje Žive knjižnice! Ideja je da omogućimo obrazovnim radnicima i radnicama, youth workerima i svima zainteresiranima da samostalno provode ovu aktivnost u svojim zajednicama, da ih senzibiliziramo i osnažimo za kreiranje ŽK na način koji ima najviše smisla u njihovim lokalnim kontekstima. 

Prvi korak ka ovom cilju jest da se i same malo osnažimo 🙂 Zato smo pozvale Human Rights Academy iz Norveške da nam održe trodnevnu radionicu o tome kako educirati druge na temu ljudskih prava i demokracije. 

Prvog dana smo razgovarale o pojmu slobode. Osvijestile smo važnost iskustvenog učenja – ako omogućimo ljudima da zamišljaju što je za njih sloboda i koliko im je važna, puno će lakše s tog mjesta osjetiti što znači kad je nekome ta sloboda uskraćena. Idući dan fokusirale smo se na Opću deklaraciju o ljudskim pravima, proces kojim se ona formirala u dokument kakav je danas i koliko nam može biti korisno koristiti je kao edukacijski alat. Za kraj smo učile o Norveškom kontekstu i dobile pregršt korisnih primjera i još više alata za kreativne i participativne načine rada i edukacije drugih. 

Sad nam slijedi glavni dio posla – osmišljavanje i izrada priručnika u suradnji sa stručnjakinjama, psihologinjama i obrazovnim radnicama; osvježavanje vizualnog identiteta Žive knjižnice i predstavljanje priručnika u šest županija RH!

Veselimo se!

____________________________________________

*Program Impact4Values sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

*Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.