Impact4Values – novi projekt Žive knjižnice

Kroz 18 mjeseci i u suradnji sa stručnjakinjama, školama i udrugama, kreirat ćemo priručnik za korištenje metode Žive knjižnice!

Projekt “Živa knjižnica – ne sudi knjigu po koricama” adresira problem diskriminacije manjinskih skupina, netrpeljivost, ksenofobiju i homo/trans/bifobiju koja je uvelike prisutna u hrvatskom društvu, posebice u manje razvijenim područjima, a uz koju je često usko vezano i nasilje. Također adresira nedostatak sadržaja za mlade u manje razvijenim gradovima RH, što pokazuju brojna pojedinačna istraživanja kvalitete života mladih u manjim sredinama.

Metoda žive knjižnice pomaže u razbijanju stereotipa i predrasuda te potiče empatiju i poštovanje prema drugima vodeći se načelima Povelje Europske unije o temeljnim pravima. Također pomaže u promicanju dijaloga i razumijevanja među različitim zajednicama, kao i povećanju svijesti o utjecaju diskriminacije i predrasuda na pojedince i društvo u cjelini. Na taj način, Živa knjižnica može biti snažan alat u prevenciji diskriminacije i promicanju ljudskih prava i socijalne pravde.

Kako bi se osigurao što širi utjecaj ove metode na pozitivne promjene, planiramo aktivnosti:

1. Jačanje kapaciteta udruge za osposobljavanje drugih organizacija u provođenju ŽK te za poboljšanje kvalitete ŽK učenjem od iskusnije organizacije.

2. Izrada priručnika za provođenje ŽK u školama i zainteresiranim organizacijama.

3. Promocija priručnika u manje razvijenim dijelovima HR i podrška pri organizaciji ŽK.

4. Javna kampanja – podizanje svijesti građana i građanki o europskim vrijednostima kroz promociju ŽK te poticanje na inkluzivno volontiranje u svrhu osnaživanja manjinskih skupina.

Stay tuned!

_____________________________________________________________

*Program Impact4Values sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

*Financirano sredstvima Europske unije. Izneseni stavovi i mišljenja su stavovi i mišljenja autora i ne moraju se podudarati sa stavovima i mišljenjima Europske unije ili Europske izvršne agencije za obrazovanje i kulturu (EACEA). Ni Europska unija ni EACEA ne mogu se smatrati odgovornima za njih.