Vaginini monolozi ispunili Principij

RIJEKA Pred prepunim gledalištem Arheološkog parka Principij u Rijeci, u sklopu Riječkih ljetnih noći, žene različite dobi, zanimanja, seksualne orijentacije, vjerskog opredjeljenja i nacionalnosti, koje žive i rade u Rijeci i okolici, održale su dramsko čitanje višestruko nagrađivanog književnog djela Eve Ensler “Vaginini monolozi”.

Vaginini monolozi nastali su na temelju više od 200 istinitih priča žena različitih starosnih i socijalnih grupa iz svih krajeva svijeta. One na izravan, iskren i oslobađajući način govore o iskustvima suočavanja s vlastitom ženstvenošću, na način koji je u jednom trenutku duboko potresan, a već u drugom neodoljivo humorističan. “Monolozi” pomažu ženama da osvijeste svoju snagu, da ojačaju ili povrate svoje samopouzdanje i samopoštovanje, te da u potpunosti prihvate sebe, kako bi mogle biti ono što zaista jesu bez srama i osjećaja krivnje.

IMG_20160702_220025

Bilo je to tako i prošle subotnje večeri u Rijeci, gdje je ispunjeni auditorij Principija velikim pljeskom ispratio izvedbu Vagininih monologa koje su čitale: Maja Gaćeša, Laura Šalov, Elizabeta Vega, Marinella Matejčić, Katarina Mikulić, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Željka Horvat Čeč, Martina Maršanić, Irene Gregorović, Dolores Krmpotić, Tajana Josimović i Denis Kirinčić, uz perkusionističku pratnju Sebastijana Demarka, a čiju režiju potpisuje Andrea Crnković. Na dinamičan i pristupačan način, pun humora i pozitivne energije, ovih dvanaest žena čitalo je monologe i upoznalo publiku s bolnim činjenicama i zabavnim anegdotama, koje mnoge žene prolaze u svojim životima i s kojima se većina može poistovjetiti.

IMG_20160702_230202

“Vaginini monolozi” prevedeni su na više od trideset jezika te je odigrano preko tisuću predstava i dramskih čitanja širom svijeta, a ova riječka izvedba održana je u organizaciji mlade riječke udruge PaRiter, u čijem su fokusu djelovanja ljudska prava, građanska participacija te ženski aktivizam i promicanje rodne ravnopravnosti.