Učenici “razgrabili” knjige u živoj knjižnici

U četvrtak, 15. listopada, u Učeničkom domu Podmurvice održana je živa knjižnica zatvorenog tipa, namjenjena učenicima koji borave u domu. Ovom prilikom, učenici u dobi od 15 do 19 godina imali su priliku razgovarati s različitim pripadnicima manjinskih skupina te na taj način, iz prve ruke, čuti nešto više o problemima i izazovima s kojima se svakodnevno susreću.

U živoj knjižnici učenici su bili čitatelji, a pripadnici i pripadnice ranjivih skupina bili su knjige. Učenici su dobili priliku da određeno vrijeme provedu u razgovoru s knjigama: da čuju njihove životne priče, da im postavljaju pitanja, ali i da odgovaraju na pitanja koja su „knjige“ postavljale njima.

DSC_0133 (Kopiraj)

Ova interaktivna metoda pokazala se iznimno uspješnom, a vrijeme od dva sata koliko je knjižnica trajala pokazalo se prekratkim. „Interes učenika bio je puno veći nego što smo očekivali. Vjerujem da knjigama nije bilo lako komunicirati s grupama od po deset učenika istovremeno, no reakcije učenika pokazuju da njihov trud nije bio uzaludan. Mislim da su priče koje su učenici čuli promjenili njihovo mišljenje o određenim društvenim skupinama. Vjerujem da su prema nekima u određenoj mjeri, prije večerašnjeg događanja, imali predrasude i sigurna sam da su te predrasude u velikoj mjeri, ako ne i u potpunosti uklonjene. “, izjavila je nakon žive knjižnice Jelena Krpan, odgajateljica u Učeničkom domu Podmurvice.

DSC_0117 (Kopiraj)

U knjižnici je sudjelovalo pedesetak učenika te devet pripadnika manjinskih skupina, među kojima su bile osobe s invaliditetom, socijalno ugrožene osobe te pripadnici i pripadnice seksualnih manjina. „Mislim da je ovo odličan način da se nas mlade upozna s ovim pričama, koje su u društvu učestalije nego što se to prikazuje. Na ovaj način iz prve ruke imamo priliku čuti njihove priče i vjerujem da se svatko od nas mogao pronaći u nekoj od njih. Metoda je izvrsna i svakako bi ovakvo događanje trebalo ponoviti.“, smatra Kristijan Žic, učenik koji je jučer imao priliku sudjelovati u živoj knjižnici. Kristijanovo mišljenje dijele i ostali sudionici žive knjižnice, od kojih su mnogi bili razočarani što je knjižnica nakon dva sata završila te su tražili da se događanje „još malo“ produži. „Neke od ovih knjiga, kada bi bile napisane, bile bi jako kontroverzne i žao nam je što nismo svi imali priliku čuti sve priče.“, zaključio je Kristijan i najavio svoj dolazak u sljedeću živu knjižnicu, a posebno se oduševio činjenicom da će knjige moći čitati samostalno, a ne u grupi.

Pozitivna atmosfera koja je vladala među knjigama i učenicima tijekom i nakon žive knjižnice odlična su uvertira za „glavno“ događanje u sklopu projekta Živa knjižnica – Ne sudi knjige po koricama, živu knjižnicu namjenjenu široj javnosti, koja će se održati u srijedu, 21. listopada u Narodnoj čitaonici u Rijeci, u terminu od 16 do 20 sati.