#TetkaPerioda i istraživanje o menstrualnom siromaštvu

U društvu u kojem je još uvijek tabu pričati o biološkoj datosti kod polovice stanovništva na planeti Zemlji, teško je otvoriti temu nepravednosti sustava koji tu biologiju eksploatira i na njen račun gradi profit. Mnoge djevojke i žene se nađu u situacijama u kojima si ne mogu priuštiti ne samo kvalitetne nego ni dovoljan broj menstrualnih potrepština, ili se nađu u situacijama da im higijenski uvjeti prostora u kojima žive, rade, školuju se ili studiraju ne dozvoljavaju primjerenu brigu. Kad na sve to nadodamo još i teret stigme koja nas prati od prve menstruacije, potajnih odlazaka na toalet usred sata, skrivajući pravi razlog (ili ne dolaska u školu uopće), do situacija u odrasloj dobi gdje se isti sram javlja i na radnom mjestu, možemo vidjeti koliko žene opterećuje njihova biologija, samo zato što im je društvo to nametnulo. To društvo je patrijarhat, sustav u kojem je mjera i ideal ne-menstruirajući cis muškarac.

Menstruacija se oduvijek vezala uz nešto prljavo, nešto što se ne imenuje pravilno već nalaze eufemizmi, a popratne bolove, zbog kojih mnoge od nas nisu u mogućnosti ni ustati iz kreveta, ne doživljava se ozbiljno. Pored svega toga, nalazimo se u situacijama da stojimo ispred polica s menstrualnim potrepštinama i radimo računice koliki broj i kojih to točno si možemo priuštiti ovaj mjesec. I je li ostalo za tablete za bolove, jer na posao se mora ići – izostanak zbog nečeg kao što su menstrualni bolovi ne dolazi u obzir. A znamo koliko kapitalizam voli profitirati od životnih nužnosti.

Pozivamo sve osobe koje menstruiraju da ispune upitnik istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji je dostupan na ovom linku – https://bit.ly/3hxoJYq, a kojeg provodimo u sklopu projekta #TetkaPerioda, a u suradnji sa Tiiiit! Inc. i FRIDA | The Young Feminist Fund. Pomozite nam saznati na koji se način tretira menstruacija u hrvatskom društvu, koliko se troši na higijenske potrepštine koje su nužnost i u nekim su zemljama oslobođene poreza, i koliko imamo pravo na slobodu osjećanja vlastitih bioloških potreba u datom trenutku. Upitnik je anoniman i bit će otvoren do 25. rujna 2020. godine. Ispitivanje se provodi u sklopu projekta #TetkaPerioda.

Zato je ovo istraživanje važno. Možda je došlo vrijeme da se na račun naše biologije, zbog koje smo stigmatizirane, prestane vrtjeti novac. A mi bez srama puštamo naše tijelo da odradi što mora.

U nastavku projekta ćemo izdati i brošuru, te pozivamo sve umjetnice da razmisle o pjesmi, slici, grafici na temu destigmatizacije menstruacije i pošalju nam svoje radove do 1. studenog, kako bi naš žiri odlučio koji će radovi biti tiskani. Pripremile smo vrijedne nagrade za sudionice. Za dodatne upite se obratite na .