Sudjeluj u art natječaju #TetkaPerioda!

#TetkaPerioda istražuje o menstrualnom siromaštvu – ali i radi na destigmatizaciji menstruacije. Ako te zanima više o projektu, pročitaj ovo, a ako te zanima kako sudjelovati… pročitaj u nastavku!

PaRiterke, u suradnji s INTIMINA otvaraju art natječaj za radove na temu destigmatizacije menstruacije – crtaš, pišeš, slikaš, fotografiraš? Pošalji nam svoje radove na i u subject upiši “#TetkaPerioda – art natječaj” do 10. studenog 2020. godine.

Odabrani radovi će biti objavljeni u brošuri koja će sadržavati i narativnu analizu istraživanja o menstrualnom siromaštvu, a tvoj trud ćemo nagraditi kako se i priliči – “paketom INTIMINA koji će sadržavati menstrualnu čašicu Lily Cup One, Intimate Acessory Cleaner, i Intimina torbu za višekratnu upotrebu”. Sve autorice čiji će radovi biti objavljeni će biti obaviještene do 15. studenog 2020.

Ako misliš da menstruacija nije stigmatizirana, u nastavku donosimo par izjava koje smo prikupile u istraživanju o menstrualnom siromaštvu:

– Iako osobno slobodno govorim o menstruaciji i rado bih je uvijek tako i nazivala, podosta me iritira činjenica da mnoge ta riječ čini da se osjećaju neugodno pa im se zato prilagođavam i koristim nepotrebne zamjene. Totalna glupost. Ali opet, prdnuti ili podrignuti je isto najveća svjetska sramota, a radi se o normalnim procesima… Bilo kako bilo, stvarno je vrijeme da se makne stigma s najnormalnijih fizioloških procesa.

– Još od osnovne škole nije nam dopušteno da uzimamo torbe kada idemo na wc, i često cure koje nisu mogle sakriti uloške ili tampone onda nebi išle promjeniti od srama. Žalosno da se uopće na to gleda kao nešto prljavo (iako sam i sama svjesna da ponekad tako pomislim) i da se sram veže uz to, te se djevojke i dečke ne uči o tome na adekvatan način. Jer kondomi se mogu djeliti na sve strane, a menstrualne POTREPŠTINE ne. Jednostavno tužno.

– Kao nešto što će iskusiti pola planeta, sramotno mi je da se šapće kada tema menstruacije dođe u razgovor. Žene reproduktivne dobi smo, bilo bi čudnije da nemamo mengu nego što ju imamo!

– Najveći sram/stigmu vezano uz menstruaciju djevojčice/djevojke doživljavaju u školi, velik dio problema riješila bi pravovremena edukacija.

Tetka iz Rusije, menga, perioda, oni dani u mjesecu, menzes, zlo, vještica, tetka, došla mi frendica, crveni vampiri, ima kod sebe, procurila sam, kečap, meca, Crvenkapica, curica, potočnica, počeo je potop, glupača, lijem k’o iz kabla, bloody mary, stigao kufer, trebam dobiti… u našem jeziku postoje mnogi sinonimi za mjesečnicu. Da nije toliko stigmatizirana, ne bi postojalo niti toliko alternativnih naziva, zar ne? Uključi se u projekt #TetkaPerioda!