Stotine Riječanki i Riječana izašlo na ulice povodom 8. marta

Stotine ljudi jučer je sudjelovalo na prvom Noćnom maršu u Rijeci kako bi borbeno obilježili Međunarodni dan žena i dan otpora urušavanju ženskih ljudskih prava. Marš u organizaciji Lezbijske organizacije Rijeka „LORI“, Centra za građanske inicijative Poreč i udruge PaRiter krenuo je sa Konta, preko Korza i završio na Jadranskom trgu. 

Noćni marš je započeo kratkim obraćanjem organizatorica okupljenima, kada su i iskoristile priliku kako bi naglasile da, iako je Osmi mart spomendan borbe za prava radnica koje su se prvi puta okupile na taj datum prije 160 godina kako bi zahtijevale bolje radne i životne uvjete, ta borba još uvijek nije završena.

Marš je organiziran kako bi se naglasilo da se teško izborena prava žena krše i satiru, i to od prava na kontracepciju, prava na prekid trudnoće i pravo na humani porod i medicinski potpomognutu oplodnju, kontracepciju i ginekološke usluge u sustavu HZZO-a. Nadalje, Republika Hrvatska izrazito tromo djeluje u smjeru ratifikacije Istanbulske konvencije iako je stanje i više nego alarmantno: godišnje u prosjeku dvadeset i pet žena ubije njihov sadašnji ili bivši partner, dok svakih petnaest minuta jedna žena doživi nasilje. Navedene statistike su tek vrh ledene sante, jer veliki broj žena nasilje niti ne prijavljuje radi straha od partnera, stigmatizacije, nepovjerenja u institucije i osude društva.

Snimio/la: TinyBizz Photography

U zemlji u kojoj broj stanovnika/ca rapidno propada razgovara se o pravu na prekid trudnoće kao ključnom pitanju za demografiju, žene se naziva štracama i drugotnima, ali se u javni diskurs ne uvode pitanja rodno osjetljivih proračuna, dostatnog broja vrtića i škola s produženim boravkom, kao i zaštite žena od diskriminacije pri zapošljavanju i tijekom rada. “Okupile smo se kako bismo pridonijele pažnji premijeru Plenkoviću da je dosta ovakve retorike, dosta je zanemarivanja žena i njihovih života! Okupile smo se povodom Osmog marta kako bismo naglasile da želimo živjeti u kulturi nenasilja, želimo u slobodi odlučivati o svojoj reprodukciji i zahtijevamo  ravnopravnost”, poručuju sudionice marša.

Noćni marševi i okupljanja povodom Međunarodnog žena održali su se, uz Rijeku, i u Zagrebu, Splitu te Zadru.