[RPZPD] Rujan za reproduktivna prava

Reproduktivna pravda za pravednije društvo projekt je kojeg Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter provodi u 2018. godini uz financijsku podršku Rosa Luxemburg fundacije. U ovomjesečnoj RadioAktivnoj, edicija Reproduktivna pravda za pravednije društvo, istražile smo što se sve zbiva u rujnu vezano uz ženska reproduktivna prava.

Za početak, pričale smo s Jelenom Tešijom, jednom od članica Platforme za reproduktivna prava, koja je najavila ovogodišnji Marš solidarnosti: Glasno o pobačaju koji će se održati 29. rujna s početkom u 16 sati ispred Trga žrtava fašizma u Zagrebu. Zašto baš ova tema? Pobačaj je u Hrvatskoj uglavnom dostupan samo ženama koje žive u urbanim sredinama i imaju dovoljno novca da si ga mogu priuštiti. „Slobodan izbor“ time je ograničen na jednu manjinsku grupaciju.

Također, pitanje reproduktivnog zdravlja nije isključivo pitanje pobačaja. To je i političko i zakonodavno pitanje – pitanje mentaliteta, kulture i obrazovanja. Tešija naglašava stav neokonzervativnih struja koje drže da je nakon pobačaja uvijek ugroženo i ženino mentalno zdravlje. Je li ovo valjana pozicija? Kako ćemo govoriti o odnosu našeg reproduktivnog i mentalnog zdravlja?

Upravo iz ovih i sličnih razloga, PaRiterke su ove jeseni odlučile krenuti sa Savjetovalištem koje će nuditi besplatnu uslugu savjetovanja ženama koje se boje trauma uzrokovanih vlastitom mogućnosti prokreacije ili onima koje već jesu doživjele traume. Nova volonterka PaRitera, socijalna pedagoginja, psihoterapeutkinja pod supervizijom iz realitetne terapije i teorije izbora Irena Velimirović, odgovorila nam je na neka pitanja o sebi – kako se preselila iz Splita u Zagreb, a onda u Rijeku te kako vidi jedno feminističko savjetovanje. Kontaktirajte je sa svim pitanjima na .

Podcast možete poslušati na ovom linku!