[RPZPD] Rodne perspektive izbjegličke krize

Godina 2018. ostat će zapamćena po novom valu izbjeglica s Bliskog istoka, pojačanom kretanju takozvanom Balkanskom rutom te krizi migrantskih politika Europske unije koja polako zatvara svoje identitetske i političke granice. Mi Europljani nasuprot (ako ne i protv) njih, Drugih. Greta Grakalić Rački je posjetila Asju Korbar u udruzi Are You Syrious? gdje su razgovarale o djelovanju ove građanske inicijative, a naročito o rodnoj dimenziji izbjegličke krize.

“Ruta je slijepa na razlike”, rekla je Asja. Razgovarale su o iskustvima žena i LGBT osoba, ali i o marginalnosti mladih muškaraca, samaca, koje se često percipira kao teroriste i potencijalne silovatelje, jednom riječju – prijetnju. O čemu su još diskutirale, saznajte slušajući ovomjesečnu RadioAktivnu: Reproduktivna pravda za pravedije društvo.

Na podcastu možete pronaći i izjave volonterki angažiranih na terenu, u radu s izbjeglicama: djevojka koja vodi Are you Syrious? Free shop podijelila je sa nama izazove u radu osoba s invaliditetom. Jedna od volonterki u Porinu osvrnula se na probleme djevojčica, djevojaka i žena koje tamo obitavaju, a naročito je naglasila često zaboravljenu grupaciju žena starije životne dobi, za koju drži da je najviše pogođena životom u izbjeglištvu. Za kraj, studentica iz Splita, jedna od osnivačica inicijative Studenti za izbjeglice, poziva sve zainteresirane studente/ice da se prijave na simpozij „KRIMIGRACIJA – kriminalizacija migracija i građanske solidarnosti” u studenom. Podcast je dostupan na ovom linku.

Reproduktivna pravda za pravednije društvo projekt je kojeg provodi Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter i financijski ga podržava Rosa Luxemburg Fundacija SEE.