Reci, pa ispeci: Filmska večer #1

U sklopu projekta Reci, pa ispeci kojeg provode udruge Filmaktiv i PaRiter u suradnji s Učeničkim domom “Podmurvice” Rijeka održana je prva filmska večer na kojoj je učenicima i učenicama spomenutog Doma bio prikazan film Djeca Tranzicije, redatelja Matije Vukšića. Djeca tranzicije je dokumentarni film koji prati odrastanje Davida, Natalije, Lane i Marte. Riječ je o četiri regionalno, dobno i spolno različite priče, no postoji nešto što im je zajedničko: ekonomija i kultura koja jasno odvaja dobitnike i “luzere”. Otjelovljenje dobitne karte su novac, estrada i lopta, a s te putanje isključeni su siromašni, nepopularni ili drugačiji. Film se fokusira na posljedice odrastanja u nesređenom društvu te obrađuje teme “cyberbullyinga”,  vršnjačkog zlostavljanja, odrastanja u sjeni ambicija i očekivanja koje društvo stavlja pred djecu.

 

Na filmskoj projekciji sudjelovalo je oko 50 učenika, a nakon projekcije sljedila je diskusija te kraća neformalna radionica na kojoj su učenici razmišljali da li je društvo ravnopravno i nudi li svim mladima iste mogočnosti napredovanja u društvu.

Filmske večeri imaju za cilj upotpuniti slobodno vrijeme mladih učenika te im na zanimljivi način predstaviti ljudska prava, stereotipe, predrasude i položaj pojedinaca/ki u društvu. U sklopu projekta održati će se 6 filmskih večeri.


Projekt “Reci, pa ispeci” financijski je podržan od strane Ministarstva socijalne politike i mladih.