Reci pa ispeci 2

Drugu godinu zaredom provodimo projekt „Reci, pa ispeci“ koji se ostvaruje kroz partnerstvo riječkih udruga Filmaktiv i PaRiter te suradnju s Učeničkim domom “Podmurvice” Rijeka, a financijski je podržan od strane Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku.

Nakon uspješno provedenoga projekta Reci, pa ispeci u školskoj godini 2015/16, Ministarstvo za demografiju, obitelj i mlade i socijalnu politiku je i ove školske godine poduprlo projekt, u čije će aktivnosti biti uključeni učenici i učenice iz Učeničkog doma „Podmurvice“  Rijeka.

Prvo tematsko područje tiče se ljudskih prava na kojem će se mladi upoznati s ljudskim pravima, njihovom univerzalnošću, deklaracijom o ljudskim pravima, ekonomskim socijalnim i kulturnim pravima, diskriminacijom, ravnopravnosti spolova i reproduktivnim pravima. Polaznici će učiti kako prepoznati nasilje u obitelji, vezi i među vršnjacima. Po završetku radionica, polaznici/ce će posjetiti predstavnike dvije socijalno ugrožene skupina.

Drugo tematsko područje pruža znanja i vještine potrebne za izradu kratkog dokumentarnog, namjenskog ili eksperimentalnog videa, od ideje do realizacije. Ova radionica obuhvaća kratki teorijski uvod u filmski jezik i filmska izražajna sredstva, upoznavanje s tehničkim mogućnostima i vježbe, pretprodukcijsku pripremu, snimanje, i konačno, montiranje video uratka. Nakon izrade kratkog scenarija i plana snimanja kreće se u proces produkcije i
postprodukcije kraćeg video rada. U sklopu radionice videoaktivizma učenici će producirati dva dokumentarna video uratka u kojima će progovoriti o problemima socijalno ugroženih skupina.

Osim radionica predviđene su i mjesečne projekcije filmova na temu ljudskih prava uz razgovor i diskusiju.

Polaznici/e se tijekom susreta potiču na promišljanje i artikuliranje stavova o problemima i potrebama njihove okoline, a kreativni izričaj u formi videa postaje način artikulacije potreba šire društvene zajednice u kojoj žive. Time projekt značajno doprinosi povećanju aktivnog sudjelovanja mladih u rješavanju problema u zajednici.

Po završetku projekta stečena znanja moći će pokazati javnosti kroz vlastite video uratke i javnu aktivističku akciju čime će informirati javnost o problemima koje su obrađivali tijekom radionica te o važnosti poznavanja i uvažavanja ljudskih prava.

 

1 Trackback