Prezentacija učeničkih radova u sklopu projekta „Reci, pa ispeci“

U četvrtak, 9. lipnja 2016. u 20 sati u Art kinu Croatia održat će se prezentacija kratkih filmova te izložba fotografija aktivističke akcije učenika i učenica Učeničkog doma „Podmurvice” Rijeka, nastalih u sklopu projekta „Reci, pa ispeci”, kojeg provode udruge Filmaktiv i PaRiter iz Rijeke.

 Projektom „Reci, pa ispeci“, riječke udruge Filmaktiv i PaRiter provodile su u školskoj godini 2015./2016. edukacije za učenice i učenike Doma o ljudskim pravima, građanskoj participaciji i videoaktivizmu.

Prezentirani radovi rezultat su projekta čija je temeljna odrednica problematiziranje tema civilnoga društva i aktivni odgovor na njih kroz medij dokumentarnog, angažiranog i eksperimentalnog videa te čiji su autori i autorice sami učenici i učenice Učeničkog doma „Podmurvice“ Rijeka.

recipaispeci2

27 sudionika projekta, učenici i učenice Učeničkog doma „Podmurvice“, koji su sudjelovali dobrovoljno i za vrijeme svog slobodnog vremena, kroz neformalne radionice, filmske večeri i aktivističke akcije upoznali su se s temama poput ljudskih prava, međuvršnjačkog nasilja, diskriminacije na temelju roda, spola, etniciteta, vjerskog i seksualnog opredjeljenja, dok su kroz formu videa praktično primijenili usvojena znanja te izrazili potrebe svoje šire društvene zajednice čime projekt značajno doprinosi povećanju aktivnog sudjelovanja mladih u rješavanju problema u zajednici.

Ukupno je sudjelovalo 27 učenika i učenica koji će se prezentirati s tri video rada na prezentaciji u četvrtak u Art kinu.

Ulaz na prezentaciju radova učenika i učenica je slobodan.

Projekt „Reci, pa ispeci” realiziran je uz financijsku podršku Ministarstva socijalne politike i mladih te Zaklade Kultura nova kao i uz podršku zaposlenika i zaposlenica Učeničkog doma „Podmurvice“.