Priče živih knjiga oduševile učenike/ce

U četvrtak, 30.11.2017. u popodnevnim satima održana je živa knjižnica u Učeničkom domu Podmurvice Rijeka. Ova aktivnost dio je projekta „Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama“ koji financijski podržava Primorsko-goranska županija.

Knjige u živoj knjižnici bili su pripadnici i pripadnice marginaliziranih i diskriminiranih skupina u društvu. Ova metoda otvorila je prostor  živim knjigama da progovore i podjele svoja iskustva diskriminacije i kršenja vlastitih prava te da mlade upoznaju s kakvim preprekama se svakodnevno susreću. Za učenike/ce, ovaj susret bio je jedinstveno iskustvo, jer su došli u direktan kontakt s predstavnicima/ama diskriminiranih i često nevidljivih skupina s kojima se u svakodnevnom životu nisu imali prilike susresti.

Učenici su, osim o metodi žive knjižnice, također dobili nova znanja o ljudskim pravima, toleranciji i diskriminaciji te su po završetku izrazili želju za ponovnim dolaskom živih knjiga u njihov dom. Žive knjige su kao i učenici, bile oduševljene ovim iskustvom te su istakle kako su učenici i učenice sa zanimanjem slušali i postavljali pitanja.

Nekim učenicima/cama ovo nije prvi posjet živoj knjižnici. Naime, prva živa knjižnica koju je udruga PaRiter organizirala još 2015. godine, odvijala se upravo u ovom domu. Osim toga, sa ovim učeničkim domom udruga je surađivala i kroz druge projekte i aktivnosti za učenice.