#PrekinimoŠutnju

Trenutno aktualna kampanja #prekinimošutnju pronašla je veliki odjek u javnosti, i to s punim pravom. Riječ je o reakciji na sustavno opstetričko nasilje koje žene već godinama proživljavaju u javnim bolnicama, a koje izlaze iz suštog okvira nedostatnih ulaganja u hrvatski zdravstveni sustav. Sve je započelo pred svega 10 dana kada je na saborskoj raspravi o izglasavanju nepovjerenja HDZ-ovom ministru zdravstva Milanu Kujundžiću, MOST-ova saborska zastupnica, Ivana Ninčević Lesandrić, iznijela vlastito iskustvo o nedopustivim i ne-etičkim praksama u javnim bolnicama, točnije o obavljanju kiretaže bez anestezije.

Ovaj njen javni istup bi vrlo vjerojatno svejedno potaknuo lavinu podrške od strane mnogih žena koje su prošle kroz isto ili slično traumatično iskustvo, no ulje na vatru je posebno nadolilo ponašanje čelnih ljudi na ono što je zastupnica Ninčević Lesandrić iznijela, a koje je pokazalo koliko ih nije briga za odnos sustava prema ženama i njihovom reproduktivnom
zdravlju. Stoga je Udruga Roda iz Zagreba krenula u ponovno prikupljanje svjedočanstava žena o proživljenom opstetričkom nasilju i uz podršku i koordinaciju Platforme za ženska reproduktivna prava organizirana je akcija #prekinimošutnju, koja je poprimila ne samo nacionalne nego i internacionalne razmjere. U svega tjedan dana prikupilo se 400 priča o traumatičnim iskustvima žena u javnim bolnicama koja svjedoče o nehumanim praksama, poniženju i diskriminaciji koje su žene doživjele.

Akcija je kulminirala ovaj petak i subotu kada su se u Zagrebu, Rijeci , Koprivnici i Puli javno čitale neke od prikupljenih priča. Akciju u Rijeci je podržala Milica Czerny Urban koju smo pitale za komentar o važnosti cijele kampanje. Poslušajte putem ovog linka.