Prava, rad i žene – Razgovarajmo o pozciji žene na tržištu rada, utječimo na promjene zajedno

“Prava, rad i žene” projekt je udruge PaRiter koji će se provoditi od veljače do listopada 2017. godine. Projekt uključuje devet radijskih emisija o ženskim radnim pravima, emisije koje će izvijestiti sa specijaliziranih skupova koji tematiziraju ženska radna prava i ljevicu te okrugli stol.

Radio emisije RadioAktivna – Prava, rad i žene emitirat će se svakog zadnjeg ponedjeljka u mjesecu na valovima Radio Korza, od veljače do listopada 2017. godine.  Sve emisije su dostupne na zahtjev na stranici Mixcloud.

Ovaj projekt nastao je kao reakcija na medijska izvještavanja o ženskim pravima i često zanemarivanje specifične pozicije žena na današnjem tržištu rada. Naime, u javnom diskursu se ne tematizira odnos tržišta rada prema ženama izuzet u ekstremnim situacijama kada izrabljivanje radnica dođe do šire javnosti. Emisije imaju za cilj podići svjesnost o specifičnim problemima s kojima se žene radnice susreću radi mjera štednje i neoliberalnih tendencija u Hrvatskoj i regiji, proizvesti prostor za definiranje koji su to politički, ekonomski i socijalni aspekti kapitalizma koji se trebaju adresirati kako bi se poboljšala pozicija žena u sferama formalnog i neformalnog rada. Nadalje, želimo povećati vidljivost onih žena koje su često “nevidljive”, kao što su radnice u kućanstvima, žene u sindikatima, one koje su uključene u ekonomiju brige. Cilj okruglog stola je stvoriti platformu za diskusiju o sindikalnom organiziranju te analiziranje pozicije radnica s političkog i ekonomskog aspekta. Projekt naglašava važnost otvaranja rasprave o razlikama u plaći, staklenom stropu, odnosima prema zaposlenicama itd.  Promocija političke i demokratske participacije žena u javnim konzultacijama o različitim prijedlozima zakona koji uređuju pitanje rada i prava kako bi se zagovaralo određene izmjene u odnosu na socijalne usluge također je jedan od ciljeva projekta.

Projekt “Prava, rad i žene” provodi udruga PaRiter, a financijski ga podržava Rosa Luxemburg Stiftung Southeast Europe.