Poziv za sudjelovanje na seminaru “Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje”

Pozivamo vas da se prijavite za sudjelovanje na seminaru “Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost”, koji će se održati od 04.11. do 10.11.2017. u mjestu Štip u Makedoniji. Seminar je treća i završna aktivnost istoimenog projekta na kojem će sudjelovati osobe iz partnerskih zemalja Srbije, Makedonije, Italije, Bugarske, Češke, Estonije i Hrvatske. Prethodno održane aktivnosti bile su trening u Beogradu i razmjena mladih u Sajanu.  

Cilj projekta je  podići standarde izvještavanja, i to tako da ono postane rodno osjetljivije te povezivanje novinara/ki i organizacijama civilnog društva u zemljama partnera. Ideja za ovaj projekt je došla iz potrebe da se mlade ljude, naročito žene, ohrabri da razmjenjuju mišljenja i iskustva kako koristiti medije kao alat u radu s mladima za teme rodno uvjetovane diskriminacije i marginalizacije te promocije rodne ravnopravnosti.

Mnoge informacije, pogotovo one vezane uz rodnu jednakost, promociju uspješnih žena i/ili njihovih poslova često nisu dovoljno vidljive u medijima. Mladim ljudima, pogotovo mladim ženama i onima koji pripadaju manjinama ili osjetljivijim skupinama često nije jednostavno doći do  informacija o njihovim vlastitim društvenim skupinama i potencijalnim izmjenama zakona i/ili propisa koji se tiču direktno njih.  Isto tako, mediji su ključni dionik u kreiranju javnog mijenja i radi toga kriva poruka može voditi do kreiranja predrasuda i stereotipa, dok ispravna može pomoći pri borbi protiv diskriminacije.

PaRiter je partner na projektu “Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost”, koji je financijski podržan sredstvima programa Europske unije Erasmus+, i to s organizacijama Forum Zena Indjija, Seiklejate Vennaskond, H.R.Y.O. Human Rights Youth Organization, Gender Alternatives Foundation, Business & Professional Women Prag II.

Troškovi puta, hrane i smještaja su pokriveni, a radni jezik treninga je engleski. Za prijavu je potrebno ispuniti prijavnicu na engleskom jeziku te je do 28. rujna 2017. godine dostaviti isključivo na (NE slati na adresu hosting organizacije koja je navedena u prijavnici), subjekt: Seminar: Rodno osjetljivo novinarstvo i izvještavanje – promoviranje promjene za rodnu ravnopravnost.

Info pack možete pronaći na linku.