Opatija ugostila živu knjižnicu

U prostorima Knjižnice i čitaonice Viktor car Emin Opatija, u utorak 31. lipnja 2016. održana je Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama. Tim povodom građani Opatije imali su priliku određeno vrijeme provesti s pripadnicima i pripadnicima manjinskih društvenih skupina te se pobliže upoznati s njihovim načinom života, problemima i izazovima s kojima se svakodnevno suočavaju.

Knjižnica u Opatiji jučer je na nekoliko sati postala živa knjižnica. Ova knjižnica funkcionirala je poput svake druge knjižnice – građani su dolazili u knjižnicu u koju su se upisali i prihvatila pravila posude te su pomoću književnog kataloga birali knjige koje žele pročitati. Jedina razlika bila je u tome što su knjige ovaj put bile ljudi, a priče koje su građani „čitali“ su stvarne priče iz života njihovih sugovornika.

5 (Kopiraj)

U polusatnim razgovorima, čitatelji su imali prilike voditi dijalog s ljudima koje do tada možda nikad nisu imali priliku upoznati. Na policama knjižnice našlo se devet živih knjiga, među kojima su bili: slijepa osoba, beskućnica, transrodna i transeksualna osoba, žena koja je rodila kod kuče, Srpkinja, lezbijka, gej, majka djeteta s autizmom.  Građani su pokazali veliki interes za „čitanjem“, a posebno vrijedi istaknuti kako su u događanju sudjelovali pripadnici svih generacija, koji su s oduševljenjem prihvatili ovu metodu.

4 (Kopiraj)

Metoda Žive knjižnice potječe iz Danske, a njezin je cilj borba s predrasudama i stereotipima te suzbijanje diskriminacije prema manjinskim skupinama u društvu. U srži Žive knjižnice nalazi se osobni kontakt, odnosno mogućnost samostalnog formiranja mišljenja te prevladavanje postojećih predrasuda, koje često proizlaze iz neznanja. U opatijskoj Živoj knjižnici posjetitelji su tako dobili priliku da saznaju nešto više o tome što je transrodnost ili kakav je život beskućnice u Rijeci; kako sanjaju slijepe osobe i još mnogo drugih detalja i situacija iz života ljudi čije priče čujemo rijetko ili nikada. Organizatore pogotovo veseli činjenica da je Živu knjižnicu podsjetilo mnogo mladih iz opatijskih srednjih škola, koji su bilo iznimno zadovoljni „pročitanim“ gradivom i novim iskustvom iz kojeg su kako su zapisali u knjizi utisaka mnogo naučili.

 Projekt je financijski podržan od strane Grada Opatije te Primorsko-goranske županije.

grb opatijaPGZ logo-vodoravno_boja