One Billion Rising u Rijeci: Za revoluciju je potrebna solidarnost

14. veljače, već četvrtu godinu za redom, u Rijeci se obilježio V-day, tijekom kojeg se od 2012. diljem svijeta provodi kampanja One Billion Rising. Ovogodišnji moto kampanje glasio je RISE! RESIST! UNITE!, a tema je bila “Solidarnost protiv eksploatacije žena” te se kroz pjesmu i ples ukazalo na problem nasilja prema ženama.

I ove godine organizatorice događaja u Rijeci iz udruge PaRiter i SOS Rijeka  naglasile su važnost ratificiranja Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno Istanbulske konvencije. Okupljeni su poručili da će ratifikacija Konvencije donijeti samo dobro svim građankama Hrvatske i da je rok da se to učini već odavno prošao te da neće odustati od podsjećanja na ovu temu te će i dalje zahtijevati od Vlade Republike Hrvatske da učini ono što je odavno obećala učiniti. Kao i žene u Zagrebu, Splitu i ostalim gradovima u Hrvatskoj, i Riječanke su poručile – Ne pristajemo biti sluškinje!

Prije samog plesa, kojeg je predvodila plesna skupina Flame, predstavnice udruga pročitale su neke od javnih izjava koje se moglo čuti odnosno pročitati tijekom prethodne godine, a za koje smatraju da zaslužuju javnu osudu. Podsjetile su da u Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje te da svaka treća u žena u Europi tijekom svog života doživi ekonomsko nasilje od strane svog partnera te da je potrebna hitna analiza uzroka porasta nasilja među bliskim osobama i hitne promjene u sustavu prevencije i suzbijanju nasilja prema ženama.

Na kraju, središnja poruka koju su organizatorice poslale, ujedno je i središnja poruka na globalnoj razini: Nema revolucije bez solidarnosti!