Odjeci istraživanja o menstrualnom siromaštvu

predstavljanje i razgovor
21.4., petak
11h/Fakultet zdravstvenih studija, Ul. Viktora cara Emina 5

Trećina žena u Hrvatskoj prisiljena je štedjeti na ulošcima, jer su im preskupi. Dio njih zbog previsokih cijena kupuje manje kvalitetne menstrualne potrepštine, dok više od 10 posto građanki Hrvatske ni nije u mogućnosti kupiti dovoljno uložaka da bi ih redovito mijenjale. Podjednak postotak njih ne može si priuštiti uloške uopće.
Maleni je to dio rezultata istraživanja o menstrualnom siromaštvu kojeg je provela Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter krajem 2020. godine.

Ovo je prvo istraživanje ove vrste provedeno u Hrvatskoj (i jedno od rijetkih u Europi), a o relevantnosti teme govori podatak kako je upitnik ispunilo čak 6084 osobe koje su imale menstruaciju u posljednjih godinu dana, neovisno o rodnom opredjeljenju.

Kakva je situacija dvije godine kasnije? Na panelu će se predstaviti društveni utjecaj istraživanja, promjene koje su nastale udruženim angažmanom brojnih dionika na različitim razinama, te vizija daljnjeg djelovanja za dokidanje menstrualnog siromaštva i menstrualne stigme.

Govornice su Marinella Matejčić, Sabina Glasovac i Snježana Klarić, uz moderiranje Marije Trcol.
*Događanje će se održati u hibridnom formatu, uživo i putem platforme Zoom