Novinarka godine 2023

U prosincu 2023. godine održale smo drugu po redu dodjelu nagrade za Novinarku godine, a po prvi put na razini Republike Hrvatske!

Nakon brojnih pristiglih nominacija građanki i građana, naš tročlani žiri: Marinella Matejčić, Ana Trcol i Nataša Vajagić – je donio konačnu, iako ne samo jednu, odluku 🙂.

Njihova obrazloženja pročitajte u nastavku:

SPECIAL MENTION 

Lana Pukanić nije novinarka, kako je sama primijetila u duhovitom i u domaćem medijskom prostoru rijetkom kritičkom osvrtu na koncert Stjepana Hausera, „najboljeg ljubavnika iz svijeta glazbe s ovih prostora“. Međutim, ovaj žiri smatra da je u konkurenciji za PaRiterovu nagradu za novinarku godine valja posebno spomenuti zbog pronicljivog, temeljitog i autentičnog teksta „Stisak hrvatskih kanselistica”. Jedan je to od ključnih odgovora na najvažniju raspravu o seksizmu u književnosti ove godine. 16. riječki Vrisak u rujnu nam je ponudio sablažnjivu promociju romana Dore Šustić i Zorana Ferića, ali nenamjerno i posljedično, i niz genijalnih, feminističkih glasova koji su „umjesto uskraćivanja prava na govor i pisanje, umjesto zabrane, birali raspravu”. Ništa od toga ne bi se dogodilo, a izrazi duboko utemeljenje patrijarhalne strukture promocije ovaj put bi ostali „nevidljivi i neuhvatljivi“, da nije bilo Dunje Matić i njezina nevjerojatno hrabrog teksta „Vrisak hrvatskih feminista”. Dunja se nije našla na popisu nominiranih novinarki, no žiri smatra da se, u ime solidarnosti, autorica tekst mora nagraditi, odnosno posebno spomenuti.” 

NOVINARKE GODINE 

“Mogle bi reći da je ova nagrada za Novinarku godine obilježena radom hrabrih novinarki  u i za kulturu. Stoga s ponosom objavljujemo da je jedna od dvije Novinarke 2023. godine – Nora Krstulović! Njezin predan, analitički i kontinuirani rad na razotkrivanju problema hrvatske kulturne scene je upravo jedan od razloga za dodjelu nagrade. Serijom tekstova “O jadu na ADU” ona precizno secira i ukazuje na zlostavljanje i politikanstvo na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Kako feminizam nije jedna žena, tako se niti promjene, kao i u slučaju special mentiona, ne mogu dogoditi bez nadopunjavanja, suradnje i zajedničkog djelovanja u svhu rješavanja problema. Upravo radi toga smo odlučile da je uz Noru Novinarka godine i Danka Derifaj, koja godinama suobličuje i mijenja hrvatski medijski prostor, razotkrivajući afere, osiguravajući prostor za važne teme o kojima je naprosto lakše šutjeti u društvu poput našega. Danka je doajenka hrvatskog novinarstva, hrabra i beskompromisna žena koja radi za dobrobit društva i za dobrobit naše borbe.” 

Dodjelu smo održale u Book Caffee-u Dnevni Boravak u Rijeci u neformalnoj atmosferi, a pobjednice su došle iz Zagreba na uručenje nagrade što nam je velika čast i poticaj za daljnji rad 🙂

Fantastični dizajn nagrade izradila je Rina Barbarić!

Hvala svima od srca na sudjelovanju i vidimo se opet krajem 2024.!