Mladi za obrazovne politike koje podržavanju jednakopravnost, uključivost i solidarnost

U sklopu projekta „GO do jednakopravnog, solidarnog i uključivog društva“ održana je aktivnost za mlade. Sudionice su imale različita iskustva s temama iz područja građanskog odgoja i obrazovanja u školama. Temelj za raspravu bila su iskustva mladih, a kao glavna tema nametnula se važnost prilagodbe sadržaja aktualnim događanjima te uvažavanje mišljenja učenica i učenika.

Učenice su u malim grupama raspravljale o temama koje trebaju biti zastupljene u građanskom i zdravstvenom odgoju i obrazovanju, a kao neke od tema navode: politika, financijska pismenost, održivi razvoj, konzumerizam, klimatske promjene, aktivizam, volontiranje, nacionalne manjine, rasizam, diskriminacija, rat, migracije, kriminal, mito, korupcija, siromaštvo, osobe starije životne dobi, seksualna edukacija, seksizam, rodni i spolni identiteti,  spolno prenosive bolesti, ovisnosti, mentalno zdravlje, nutricionizam, poremećaji u prehrani i mnoge druge.

Predložile su i načine organizacije građanskog odgoja i obrazovanja te navele što bi za njih bilo motivirajuće za uključivanje; suradnja s udrugama, volonterski klubovi, učenice i učenici sami osmišljavaju i provode projekte, metoda žive knjižnice, aktualan i primjenjiv sadržaj, ugodna okolina, neformalno (opušteno) okruženje, suvremene metode poučavanja, međugeneracijski prijenos znanja, vrednovanje bez formalnog ocjenjivanja te uvažavanje svakog glasa pojedinog učenika i učenice.

Text

Description automatically generated with medium confidence

U drugom dijelu susreta provedena je aktivnost „Glas mladih – procjena potreba kroz dijalog mladih iz četiri sredine“. Mladi iz Osijeka, Karlovca, Zagreba i Rijeke povezali su se putem videopoziva te su rješavali interaktivne kvizove o tome kako bi trebao izgledati predmet Građanskog odgoja i obrazovanja. Kvizove su rješavali u timovima pa su tako imali priliku ponovno raspravljati o toj temi. Promjene koje učenice i studentice žele u nastavi jesu; više interakcije i grupnog rada, zastupljeniju praktičnu nastavu i projekte te učenje o općoj kulturi i temama koje ih zanimaju.

Projekt GO do jednakopravnog, solidarnog i uključivog društva! broj 2021-1-HR01-KA154-YOU-000020267 dio je programa Erasmus+, a financira ga Europska unija preko Agencije za mobilnost i programe Europske unije. Projekt provodi udruga Ambidekster klub s partnerskim organizacijama DrONe – udruga za društveni razvoj i neformalno obrazovanje iz Karlovca, Nansen dijalog centar iz Osijeka i PaRiter iz Rijeke.

Ovaj tekst izražava isključivo stav autora i Ambidekster kluba. Komisija se ne može smatrati odgovornom za uporabu informacija koje se u njemu nalaze.