Mjesec ženskog aktivizma

Mjesec ženskog aktivizma projekt je, koji ima za cilj povezivanje i osnaživanje žena svih generacija na području Primorsko-goranske županije edukacijom o ženskim pravima, rodnoj ravnopravnosti i aktivističkom djelovanju te stvaranju temelja i baze za njihovo umrežavanje i suradnju odnosno za jačanje ženskog pokreta na području PGŽ-a.

Interaktivnim radionicama u travnju i svibnju 2017. približiti ćemo ženama koje žive u Rijeci i okolici te na otocima Cresu i Krku informacije o tome kako prepoznati diskriminaciju, uznemiravanje, spolno uznemiravanje te kako osnažiti žene da postanu vidljive i aktivne u borbi sa tradicionalnim obrascima patrijarhalnosti.

U sklopu projekta održati ćemo 6 neformalnih, radionica različitih tematika. 4 radionice održati ćemo u Rijeci, a po jednu radionicu na otocima Krku i Cresu.

• Kako kultura određuje žensku sudbinu
Radionica na temu ženskog kulturnog skripta (životnog scenarija), osobno i grupno osnaživanje.
Blaža Polića 2/IV, Rijeka, 19.4. u 17 sati. Radionicu će voditi psihoterapeutkinja Kristina Stojanović Čehajić (Udruga Dizalica)

• Definiranje utjecaja medija na samopercepciju mladih žena
Kako mediji ograničavaju uloge žene u društvu te kako utjecati na razbijanje predrasuda i smanjenje rodne nejednakosti u medijima.
Velika vijećnica grada Krka, 27.4. u 17 sati. Radionicu će voditi Tajan Broz, politologinja i suradnica udruge CESI te urednica portala Libela.org

• Žene okreću novu stranicu
Edukativna radionica o prepoznavanju i borbi protiv rodno utemeljenog nasilja prema ženama.
Gradska knjižnica Frana Petrića Cres, 29.4. u 14 sati. Radionicu će voditi mag. soc. Rada Kristina Kulić, koja ima dugogodišnje iskustvo rada u skloništu za žene i djecu žrtve nasilja.

• Girl empowerment!
Cilj radionice je otkrivanje vlastitih kreativnihi potencijala i osnaživanje za donošenje autentičnih životnih izbora.
Blaža Polića 2/IV, Rijeka, 2.5. u 17 sati. Radionicu će voditi psihoterapeutkinja Kristina Stojanović Čehajić (Udruga Dizalica).

Ljudska prava, ženska prava i rodna diskriminacija
Radionica će ženama omogućiti razumijevanje vlastitih ženskih prava i mogućnosti, te načine suzbijanja diskriminacije i predrasuda.
Blaža Polića 2/IV, Rijeka, 3.5. u 18 sati. Radionicu će voditi aktivistkinja Katarina Mikulić (Udruga za ljudska prava i građansku participaciju „PaRiter“)

Feministička solidarnost unutar različitih sektora
Radionica o feminističkoj solidarnosti i važnosti intersekcionalnosti unutar pokreta za ženska i ljudska prava.
Blaža Polića 2/IV, Rijeka, 8.5. u 18 sati. Radionicu će voditi aktivistkinja Marinella Matejčić (Udruga za ljudska prava i građansku participaciju „PaRiter“).

Za sve radionice potrebna je prethodna prijava putem on-line obrasca ili e-maila odnosno telefona 0953935611. 

Projekt su financijski podržali Ekumenska inicijativa žena i Primorsko-goranska županija. 


Ekumenska inicijativa žena (EIŽ) hrvatska je neprofitna organizacija koja kroz svoj program dodjele financijskih potpora podržava projekte i razvoj bazičnih organizacija kojima upravljaju žene te teologinje u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji, na Kosovu i u Srbiji. EIŽ je posvećena osnaživanju uloge žene u jačanju civilnog i međureligijskog dijaloga te potencijala vjere kao pozitivnog faktora socijalne promjene kroz izgradnju mira i pomirenja. S obzirom na svoj regionalni profil, EIŽ osigurava aktivisticama iz svoje mreže mogućnost susreta te razmjenu iskustava s ciljem veće vidljivosti njihova rada i veće mogućnosti za pristup resursima.