Ciklus FemWiki maratona u 2018

Udruga PaRiter je od 2018. godine pokrenula ciklus uređivanja članaka na Wikipediji na hrvatskom jeziku. Članci koji se uređuju su s područja ženskih prava, rodne ravnopravnosti te biografije žena.

U mjesečnim maratonima mogu sudjelovati osobe koje su završile radionicu „FemWiki maraton“ ili sličnu edukaciju. U ovogodišnjem ciklusu planira se 10 susreta, a održavat će se jednom mjesečno u prostoru udruge PaRiter.

Mnoštvo je članaka na Wikipediji napisano iz „patrijarhalne“ perspektive, u njima izostaje rodno osviješten jezik te je iznimno mali broj autorica članaka. Naime, rezultati studije, koju je 2011.g. provela zaklada Wikimedija, pokazali su da oko 91% urednika članaka na Wikipediji čine muškarci. Također su nerijetki slučajevi da se žene određuju kroz muškarca, pa je tako na nekim člancima moguće naći biografije žena koje se predstavljaju primarno kao kćeri ili supruge nekog od poznatih muških ličnosti, a tek onda kroz njihova vlastita postignuća. Jedan primjer seksizma je slučaj  na koji je 2013. ukazala kolumnistica New York Timesa Amanda Filipacchi. Naime, članci o američkim spisateljicama bili su grupirani u potkategoriju “American Women Novelists” čija je glavna kategorija bila “American Novelists“. Na Wikipediji na hrvatskom jeziku mnogi članci o temama ženskih prava, rodne ravnopravnosti i značajnim ženama na Wikipediji na hrvatskom jeziku ne postoje ili su nepotpuni.

Ovaj ciklus je nastavak radionice koja je održana u prosincu 2017., pod vodstvom Sanje Pavlović koja ima višegodišnje iskustvo rada u području ženskih prava te vođenja radionica uređivanja Wikipedije.

Ukoliko vas zanimaju FemWiki radionice i voljele/i bi sudjelovati u uređivanju članaka na Wikipediji u sklopu ovog ciklusa, možete se javiti na za više informacija.