Bikuriožna? Ne, biseksualna – Istraživanje o biseksualnim identitetima i diskriminatornim konceptima

“Svaki put kad me netko pita jesam li se odlučila, kažem da jesam. Biseksualna sam.” jedan je od niza citata objavljenih u publikaciji “Bikuriožna? Ne, biseksualna”, autorice Marinelle Matejčić, u izdanju riječke Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, a u sklopu projekta Solidarne margine.

Ovaj rad je temeljen na devet polustrukturiranih intervjua koji su provedeni tijekom rujna i listopada 2022. godine. Biseksualnost u hrvatskom akademskom prostoru nije pretjerano istražena. S druge strane, postoje zajednice raštrkane po virtualnom prostoru, primijećena je povećana vidljivost mladih biseksualnih osoba tijekom događanja na temu LGBTIQ+ prava, kao i određeno pozicioniranje mikro-zajednice unutar queer prostora u smislu vidljivosti, glasnoće, oformljivanja i građenja narativa. U tom smislu, pomaci jesu vidljivi, no oni su neusporedivi s vidljivosti npr. lezbijskih i homoseksualnih zajednica. Jasno je da unutar LGBTIQ+ i/ili queer identiteta postoji sijaset onih koji nisu istraženi i traže svoj prostor unutar zajednice, no ovaj rad se bavi upravo biseksualnošću: uz pojavnosti bifobije, brisanja i nevidljivosti kao usko vezanih koncepata analize intervjua.

“Bikuriožna? Ne, biseksualna. – istraživanje o biseksualnim identitetima I diskriminatornim konceptima” dio je projekta Solidarne margine kojeg provodi Ponosni Zagreb kao nositeljice, uz Centar za građanske inicijative Poreč i Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter kao partnerice. Program se provodi kroz platformu Clubture, a financijski ga podržavaju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklada Kultura nova i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva / kroz program Centri znanja.

Publikaciji možete pristupiti putem ovog linka.