Apel zastupnicima/cama: smanjite porez na menstrualne potrepštine – #5posto!

Nakon članka objavljenog u jednom mediju, u kojem se može pročitati svjedočanstvo srednjoškolke Marte, koja nema sredstava da si priušti menstrualne potrepštine – već koristi stare krpe i improvizira, što joj otežava odlazak u školu i svakodnevno funkcioniranje, javili su nam se mnogobrojni građani i građanke kako bi oni rado donirali uloške onima kojima je potrebno, razočarani činjenicom da Vlada Republike Hrvatske odbija učiniti išta po pitanju smanjenja menstrualnog siromaštva. 

Grad Rijeka jučer je najavio uvođenje besplatnih menstrualnih potrepština u sve osnovne škole čiji je Grad osnivač, Grad Varaždin će osigurati besplatne menstrualne potrepštine u osnovnim školama za učenice slabijeg imovinskog statusa, pet srednjih škola širom Hrvatske je samoinicijativno osiguralo besplatne menstrualne potrepštine ili su u procesu osmišljavanja modela. Zatim, i u Splitsko-dalmatinskoj, Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Istarskoj županiji postoje inicijative za borbu protiv menstrualnog siromaštva. 

Sve ove inicijative pokrenute su od strane jedinica lokalne samouprave ili ravnateljstva institucija koji nastoje osigurati besplatne menstrualne potrepštine za učenice jer shvaćaju važnost rezultata našeg istraživanja o menstrualnom siromaštvu koji su ukazali na ovaj veliki problem. Dok građani/ke pokazuju solidarnost te dio odgojno obrazovnih ustanova, jedinica lokalne i regionalne samouprave prepoznaje problem i želi vlastitim resursima stati na kraj menstrualnom siromaštvu, Vlada Republike Hrvatske ne shvaća odgovornost koju nosi, odbija empirijske dokaze i drži kako je važnije prikupljati porez od krvavih uložaka nego rasteretiti kućne budžete svojih građanki. 

S obzirom na to da će se sutra u petak, 29. listopada, u podne,  glasati o prijedlogu smanjenja poreza na menstrualne potrepštine, kojeg je podnijela zastupnica Anka Mrak Taritaš, pozivamo saborske zastupnice i zastupnike da još jednom promisle o važnosti dokidanja menstrualnog siromaštva te prihvate kolektivnu brigu građana i građanki te napokon smanje porez na menstrualne potrepštine na #petposto, jer će tako pokazati da im je stalo do građanki i njihovih budžeta, ali i da su spremni sustavno i aktivno raditi na dokidanju seksizma i mizoginije u poreznom sustavu.