Očekivano, ali razočaravajuće: 68 zastupnika/ca je protiv smanjenja menstrualnog siromaštva u Hrvatskoj

Unatoč velikom medijskom pritisku, zastupnici i zastupnice u Saboru Republike Hrvatske danas su još jednom pokazali da im nije stalo do dostojanstva i života žena u Hrvatskoj. Prijedlog zastupnice Anke Mrak Taritaš da se smanji porez na menstrualne potrepštine s 25 posto na 5 posto je odbijen. Uz već jasno mišljenje Vlade RH koja si uzima vrijeme za razmišljanje o složenom postupku izmjene zakona čijom bi se izmjenom olakšalo opterećenje na budžete žena i djevojčica, ovakav razvoj događanja nažalost nije bio neočekivan. 

Anka Mrak Taritaš istaknula je danas da postoji “menstrualni porez” kojeg plaćaju žene i plaćaju ga samo i isključivo jer su – žene. Njezin prijedlog dopune zakona je vrlo jednostavan i tehnički vrlo nezahtjevan, neideološki je i nepolitički već civilizacijski, navela je prije samog glasanja. No, unatoč svemu, 68 zastupnika/ca je glasalo protiv njezinog prijedloga da se smanji porez na menstrualne potrepštine na pet posto. S druge strane, 47 zastupnika/ca je glasalo za smanjenje poreza i drago nam je da postoje svijetle točke unutar Sabora koje razumiju zašto je važno raditi na dokidanju menstrualnog siromaštva. 

S druge strane, zanimljivo je kako je nakon pritiska medija i civilnog sektora ipak došlo do pomaka: HDZ je poslao Predsjedniku Hrvatskog Sabora, gospodinu Gordanu Jandrokoviću, zaključak kojim predlažu Vladi RH da u roku od šest mjeseci pripremi potrebne analize s ciljem sagledavanja cjelokupne problematike menstrualnog siromaštva i poduzme potrebne aktivnosti na njegovu otklanjanju, a u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024. Dakle, nakon opetovanog objašnjavanja zašto je nužno eliminirati menstrualno siromaštvo, HDZ dolazi s prijedlogom kojim daje rok i daje na znanje da je stranka potencijalno počela shvaćati o čemu govorimo kada govorimo o menstrualnom siromaštvu. Prijedlog roka svakako jeste pozitivni pomak, no nakon svega što smo čuli iz Sabora tijekom rasprave koja je održana prošlog tjedna od strane HDZ-ovih zastupnica, kao i današnje glasanje, dokumenti kojim se daju labavi rokovi jednostavno nisu dostatni i građanke ove zemlje zaslužuju bolje. Anka Mrak Taritaš je zatražila da se objavi na web stranicama Sabora tko je glasao protiv izmjena poreznog zakona te je rekla iduće: “Živo me zanima kako će Vlada raditi analizu, na dijelu ili cijelom biračkom tijelu i kakvu će analizu za šest mjeseci Vlada donijeti.” I nas, kao organizaciju koja aktivno radi na smanjenju menstrualnog siromaštva zanima što to HDZ smatra pod “analiza” – hoće li se kontaktirati stručnjaci/kinje ili ne, i naravno – hoće li se uopće išta dogoditi i hoće li se isposlovati rok kojeg su dali sami sebi?

Podsjećamo da je menstrualno siromaštvo adresirano i u Izvješću o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u EU-u u kontekstu zdravlja žena, Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta, gdje je posebno naglašena problematika rodno pristranog oporezivanja higijenskih proizvoda za menstruaciju i menstrualno siromaštvo kao širi pojam. Dakle, dok se na razini EU radi na tome da se dokine menstrualno siromaštvo, vladajući odbijaju to učiniti dodatnim prolongiranjem i “analizama”.

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter podsjeća kako je niz lokalnih samouprava odlučilo aktivno raditi na eliminaciji menstrualnog siromaštva i ovim putem poziva Vladu i Sabor da u što kraćem roku učine ono što je u njihovoj, i samo njihovoj moći – smanje seksistički porez na menstrualne potrepštine na pet posto, i tako pokažu da možemo biti progresivna država koja uvažava svoje građanke i njihove potrebe.