Živa knjižnica: Živjeti s bipolarnim poremećajem

O mentalnom zdravlju i poremećajima najčešće se ne usuđujemo govoriti radi prisutnosti snažne društvene stigme. Unatoč tome, procjenjuje se da 27% odrasle populacije u Europi ima neku vrstu mentalnog poremećaja.  Kako je živjeti s bipolarnim poremećajem, ispričat će vam naša živa knjiga u Živoj knjižnici koju možete posjetiti 19.05.2018. od 12 do 15 sati u Filodrammatici, (Korzo 28.).

Što vama osobno znači živa knjižnica i zašto ste se odlučili sudjelovati u njoj?

Živa knjižnica je način da podijelim svoju priču i da pomognem u brisanju stigme koja prati mentalno zdravlje. Jer tiha borba koji svakodnevno vodimo protiv samih sebe ali i društva koji nas ne razumije nije nešto čega bi se trebalo sramiti. To je hrabrost.

S kojim se preprekama/problemima u svakodnevnom životu najčešće susrećete?

Nerazumijevanje društva, profesora u školama, poslodavaca ali i same obitelji me prati od samog početka. Moji simptomi se ne uvažavaju (“Ti si samo lijena”), ne prihvaća se njihovo postojanje (“To je sve u tvojoj glavi.”), a terapija koju pijem se ne smatra nužnom (“Šta će ti lijekovi? Šta se ne možeš natjerati?”).

Zašto bi preporučili građanima da dođu u živu knjižnicu?

Preporučila bih građanima da dođu u Živu knjižnicu jer je mentalno zdravlje nešto o čemu se ne priča dovoljno. A tiče se, u manjoj ili većoj mjeri, svih nas.

Projekt “Živa knjižnica – ne sudi knjige po koricama” sufinanciran je sredstvima Grada Opatije i Primorsko-goranske županije.