Živa knjižnica: “Bez srama, straha, osude”

U javnim prostorima (virtualnim i fizičkim) diskurs o spolu i rodu prožet je dezinformiranjem, poticanjem stigme i straha  među javnosti te se sve izvan normativnih isključivih binarnih kategorija ‘muškarac’ i ‘žena’ nerijetko percipira opasnim. Neke od posljedica su nerazumijevanje okoline i predrasude prema osobama čiji je rodni identitet drugačiji od spola pripisanog pri rođenju.  Naša transrodna, rodno nebinarna živa knjiga  ispričat će vam svoju priču i na koji način doživljava diskriminaciju. 

Što vama osobno znači živa knjižnica i zašto ste se odlučili sudjelovati u njoj?

Živa knjižnica za mene predstavlja vrlo efikasan, kreativan i emotivan način upoznavanja ljudi koji se kroz život svakodnevno bore sa stereotipima koji se njima pripisuju i predrasuda koji se iz njih rađaju te se nose s načinom na koji ih tretiraju na temelju tih stvari. U njoj sudjelujem kako bih ljudima približio sve emocije i misli koje mi takva iskustva daju.

S kojim se preprekama/problemima u svakodnevnom životu najčešće susrećete?

Susrećem se s ljudima koji misle da na temelju svojih predrasuda mene poznaju bolje nego ja sam sebe pa me žele poučiti tome kako točno trebam “pravilno” postojati. Diskriminiraju me na svakom koraku, a nikome namjerno ne činim ništa nažao. Nekada je tužno i teško kretati se u svijetu koji te ne priznaje kao osobu i pokušava ugurati u kalup za koji smatra da je normativan.

Zašto bi preporučili građanima da dođu u živu knjižnicu?

Dođite jer ćete imati jedinstvenu priliku da čitate ljude onako kako ste oduvijek htjeli. Bez srama, straha, osude. Sve što vam treba je otvoreni um i poštovanje.

Živa knjižnicu možete posjetiti u Rijeci 19.05.2018. (Fillodrmmatica, Korzo 28) od 12 do 15 sati u sklopu festivala Smoqua 2.